Blog

Ruimte geven aan de buitenspeelgeneratie

Dave Ensberg-Kleijkers is directeur-bestuurder bij Jantje Beton. Hij roept in zijn column op om meer ruimte te geven aan de buitenspeelgeneratie.

Als deze coronacrisis iets duidelijk maakt, is dat het welzijn en de gezondheid van onze dierbaren en onszelf belangrijker is dan onze welvaart. En in het bijzonder geldt dat voor onze kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens deze aarde beter wil achterlaten dan hij deze heeft aangetroffen. Kinderen moeten kunnen profiteren van onze fouten en onze levenslessen. Zij verdienen niets minder dan het allerbeste dat wij als volwassenen hen kunnen bieden. Veiligheid, gezondheid, liefde, welzijn en geluk. Een manier om dat te bereiken, is door kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om in de openbare ruimte te spelen.

Kinderen die nu opgroeien, spelen significant minder vaak buiten dan vorige generaties. Slechts 14% van de huidige kinderen speelt dagelijks buiten. Bij hun ouders was dat 59% en bij hun grootouders zelfs 66%, zo blijkt uit eerder onderzoek van Jantje Beton. Bovendien speelt maar liefst 15% van de huidige generatie kinderen nooit buiten. Nooit. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals de toegenomen ‘speelconcurrentie’ van games en andere vormen van vertier achter een beeldscherm. Ook moeten kinderen steeds meer en mogen ze steeds minder; ze moeten van ouders presteren en soms zelfs excelleren. Daarom gaan ze massaal naar huiswerkbegeleiding, naar een sport- of muziekvereniging en hebben daardoor minder tijd om zich ouderwets te vervelen. En verveling is traditioneel gezien een belangrijke reden voor kinderen om lekker buiten te gaan spelen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom kinderen van nu minder buitenspelen. Hoe minder uitdagende, veilige, groene en speelse buitenruimte er beschikbaar is, hoe minder kinderen buiten spelen.

Aan dat laatste kunnen gemeenten en andere overheden iets veranderen. Meer fysieke speelruimte creëren, ook in een dicht gebouwde stedelijke omgeving, is een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. Kiezen we voor maximale economische exploitatie van de spaarzame grond of kiezen we voor onze menselijke waarden? Ik hoop voor het laatste; waarden boven winst! En dus: kiezen voor maximale gezondheid, welzijn en geluk van de toekomst van ons land, de kinderen. Kinderen groeien daardoor op met minder gezondheidsklachten, meer kans op schoolsucces en simpel gesteld: ze hebben een fijnere jeugd om op terug te kijken als ze volwassen zijn. Positieve jeugd- en speelherinneringen kunnen fungeren als brandstof voor een evenwichtige, gezonde mens. Want ook onze kinderen zullen hun kinderen hetzelfde willen gunnen. Nu investeren in de ultieme buitenspeelgeneratie betekent investeren in de lange termijn van ons land en in de mensheid als geheel. Wij helpen vanuit Jantje Beton gemeenten en andere overheden en graag bij!

Dave Ensberg-Kleijkers verzorgt een keynote tijdens de Verbindingsdag Samen Spelen en Bewegen. Lees meer over dit gratis online event en meld je aan.

Deel dit artikel