Ruimte geven aan de buitenspeelgeneratie

woensdag 24 juni 2020
timer 3 min
Dave Ensberg-Kleijkers is directeur-bestuurder bij Jantje Beton. Hij roept in zijn column op om meer ruimte te geven aan de buitenspeelgeneratie.

Als deze coronacrisis iets duidelijk maakt, is dat het welzijn en de gezondheid van onze dierbaren en onszelf belangrijker is dan onze welvaart. En in het bijzonder geldt dat voor onze kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens deze aarde beter wil achterlaten dan hij deze heeft aangetroffen. Kinderen moeten kunnen profiteren van onze fouten en onze levenslessen. Zij verdienen niets minder dan het allerbeste dat wij als volwassenen hen kunnen bieden. Veiligheid, gezondheid, liefde, welzijn en geluk. Een manier om dat te bereiken, is door kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om in de openbare ruimte te spelen.

Kinderen die nu opgroeien, spelen significant minder vaak buiten dan vorige generaties. Slechts 14% van de huidige kinderen speelt dagelijks buiten. Bij hun ouders was dat 59% en bij hun grootouders zelfs 66%, zo blijkt uit eerder onderzoek van Jantje Beton. Bovendien speelt maar liefst 15% van de huidige generatie kinderen nooit buiten. Nooit. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals de toegenomen ‘speelconcurrentie’ van games en andere vormen van vertier achter een beeldscherm. Ook moeten kinderen steeds meer en mogen ze steeds minder; ze moeten van ouders presteren en soms zelfs excelleren. Daarom gaan ze massaal naar huiswerkbegeleiding, naar een sport- of muziekvereniging en hebben daardoor minder tijd om zich ouderwets te vervelen. En verveling is traditioneel gezien een belangrijke reden voor kinderen om lekker buiten te gaan spelen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom kinderen van nu minder buitenspelen. Hoe minder uitdagende, veilige, groene en speelse buitenruimte er beschikbaar is, hoe minder kinderen buiten spelen.

Aan dat laatste kunnen gemeenten en andere overheden iets veranderen. Meer fysieke speelruimte creëren, ook in een dicht gebouwde stedelijke omgeving, is een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. Kiezen we voor maximale economische exploitatie van de spaarzame grond of kiezen we voor onze menselijke waarden? Ik hoop voor het laatste; waarden boven winst! En dus: kiezen voor maximale gezondheid, welzijn en geluk van de toekomst van ons land, de kinderen. Kinderen groeien daardoor op met minder gezondheidsklachten, meer kans op schoolsucces en simpel gesteld: ze hebben een fijnere jeugd om op terug te kijken als ze volwassen zijn. Positieve jeugd- en speelherinneringen kunnen fungeren als brandstof voor een evenwichtige, gezonde mens. Want ook onze kinderen zullen hun kinderen hetzelfde willen gunnen. Nu investeren in de ultieme buitenspeelgeneratie betekent investeren in de lange termijn van ons land en in de mensheid als geheel. Wij helpen vanuit Jantje Beton gemeenten en andere overheden en graag bij!

Dave Ensberg-Kleijkers verzorgt een keynote tijdens de Verbindingsdag Samen Spelen en Bewegen. Lees meer over dit gratis online event en meld je aan.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O

22 sep 2023
Spelen met water en zand blijft het leukste wat er is! Maar hoe kun je een mooie, veilige en duurzame waterplaats…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep 2023
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »
descriptionArtikel

Jong en oud samen in beweging op het Beweegpad in Hoogeveen

19 sep 2023

In het Drentse Hoogeveen is in 2022, naast woonzorgcentrum Bilderdijk, het Beweegpad geopend. Het Beweegpad is…

Lees verder »