Column Chantal Verspaille: Onverhard

maandag 4 oktober 2021
timer 2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.

In-te-graal! Bij de laatste vergadering voor het reces heeft onze burgervader dat meermaals herhaald, terwijl hij met zijn vuist bij iedere lettergreep op de tafel sloeg. Het hele beleid moet; ín-té-gráál! Zijn vurige toespraak was volgens mij te danken aan het toetje bij de lunch; de Rumtopf van Vette Oscar. Vers fruit, maandenlang getrokken in pure rum met suikersiroop. Gebruikelijk eet je het als sausje voor op je ijs, maar ik had de burgervader keer op keer met de pollepel zien opscheppen, en daar zat zeker geen ijs bij.  

Maar goed, iedereen moet dus met iedereen in overleg en daar zal dan een kruisbestuiving van ideeën uit voortkomen waar de hele gemeente baat bij zal hebben. Ik begrijp mijn eigen team al niet eens, laat staan dat ik die van een ander kan volgen. Het heeft me drie jaar gekost om te snappen dat als Zjef ‘ja’ zegt tegen een opdracht, dat het zeker en vast niet zal gebeuren.  

‘Hij neemt geen opdrachten van, eh, een vrouw aan’, sprak Eddy op een dag. ‘Maar niet getreurd, schepen, geef maar aan mij door wat hij moet doen!’ Georgette is niet te verstaan, tenzij ge het gehoor van een vleermuis bezit. En ik weet nu, na drie jaar, dat ik in vergaderingen het best naast onze topambtenaar kan gaan zitten. Als hij liegt, laat hij namelijk winden.  
 
Wat ik van collega schepenen hoor is dat bij de andere teams niet veel anders is. Ik zat nog na te duizelen van de integraal-toespraak toen de Blauwerik me aansprak. De man is hoofd bestrating, vuurrood haar, incluis dikke baard, vandaar zijn bijnaam. ‘Zeg’, zijn besproete neus veel te dicht bij de mijne, ‘jij en ik, ik heb dat altijd al zien zitten.’ ‘Pardon!?!’ Ik was perplex van zijn directe aanpak, maar realiseerde me ineens dat ik geen idee had hoe hij werkelijk heet. ‘Zo gek is het niet, schepen’, bromde hij, ‘ik ben verhard, gij verlicht.’ Hij zat zowat bij me op schoot, en ik zwoer dat ik een baardhaar tegen m’n wang voelde. 
 
‘Pardon?!’ Nog altijd geen idee van z’n naam. ‘We beginnen met een wandeling, na zonsondergang, ik heb een mooie plek in het park in gedachten, daar is het duister, schepen, stik-duister.’ ‘TE DICHTBIJ!!!!’ Schreeuwde de schepen openbare verharding van de andere kant van de kantine naar mijn belager. ‘VEEEL TE DICHTBIJ, MANNEKE!!’ De Blauwerik deinsde beduusd achteruit.  

‘O, sorry’, zijn sproeten gingen op in een bloospartij waar z’n rode haar nog roder van kleurde, ‘ik schijn te dichtbij te komen.’ Hij schoof een heel stuk verder van me weg, en ik bedacht me dat zijn schepen hem waarschijnlijk ‘manneke’ noemt omdat hij ook niet weet hoe hij heet. ‘Ik bedoel te zeggen, schepen, met een verlicht looppad door het park, dan hebben we obesitas, geestelijke gezondheid en toerisme in één klap in-te-graal te pakken. Toch, schepen?’ ‘Doen we’ sprak ik, ‘maar wel op afstand en onverhard.’  
 
Zelf sta ik dan weer bekend als de schepen van de ongepaste grappen.

Meer artikelen met dit thema

Expertcolumn Harold Soffner

14 sep om 15:53 uurtimer3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug…
Lees verder »

Acquire verbindt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte

10 sep om 12:12 uurtimer3 min
Ook dit jaar organiseren wij vanuit uitgeverij Acquire een aantal kennissessies tijdens de Vakbeurs Openbare…
Lees verder »

Inwoners steeds alerter op vuil en afval op straat

8 sep om 14:20 uurtimer3 min
Afgelopen maand werd de miljoenste melding geregistreerd bij Fixi, het online platform waarmee inwoners problemen…
Lees verder »

Beheer met meerwaarde

30 aug om 13:51 uurtimer3 min
Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de fysieke…
Lees verder »

Alkmaar kiest voor digital twin in ambitie naar duurzaamste stad van Nederland

30 aug om 13:21 uurtimer3 min
Digital twins helpen overheden bij het ontwikkelen van beleid voor de fysieke leefomgeving, en stellen bestuurders…
Lees verder »

Amsterdam maakt gebruik van stille elektrische bloemgieter

13 aug om 14:53 uurtimer2 min
De gemeente Amsterdam zet een elektrisch voertuig in om bloembakken op een duurzame manier van water te voorzien.
Lees verder »

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Almere werkt aan een groene, gezonde stad voor de toekomst

26 jul om 14:23 uurtimer4 min
Hoe combineer je de groei van een stad met een kwaliteitsimpuls voor je groenblauwe leefomgeving? Voor deze grote…
Lees verder »