Column Chantal Verspaille: Onverhard

maandag 4 oktober 2021
timer 2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.

In-te-graal! Bij de laatste vergadering voor het reces heeft onze burgervader dat meermaals herhaald, terwijl hij met zijn vuist bij iedere lettergreep op de tafel sloeg. Het hele beleid moet; ín-té-gráál! Zijn vurige toespraak was volgens mij te danken aan het toetje bij de lunch; de Rumtopf van Vette Oscar. Vers fruit, maandenlang getrokken in pure rum met suikersiroop. Gebruikelijk eet je het als sausje voor op je ijs, maar ik had de burgervader keer op keer met de pollepel zien opscheppen, en daar zat zeker geen ijs bij.  

Maar goed, iedereen moet dus met iedereen in overleg en daar zal dan een kruisbestuiving van ideeën uit voortkomen waar de hele gemeente baat bij zal hebben. Ik begrijp mijn eigen team al niet eens, laat staan dat ik die van een ander kan volgen. Het heeft me drie jaar gekost om te snappen dat als Zjef ‘ja’ zegt tegen een opdracht, dat het zeker en vast niet zal gebeuren.  

‘Hij neemt geen opdrachten van, eh, een vrouw aan’, sprak Eddy op een dag. ‘Maar niet getreurd, schepen, geef maar aan mij door wat hij moet doen!’ Georgette is niet te verstaan, tenzij ge het gehoor van een vleermuis bezit. En ik weet nu, na drie jaar, dat ik in vergaderingen het best naast onze topambtenaar kan gaan zitten. Als hij liegt, laat hij namelijk winden.  
 
Wat ik van collega schepenen hoor is dat bij de andere teams niet veel anders is. Ik zat nog na te duizelen van de integraal-toespraak toen de Blauwerik me aansprak. De man is hoofd bestrating, vuurrood haar, incluis dikke baard, vandaar zijn bijnaam. ‘Zeg’, zijn besproete neus veel te dicht bij de mijne, ‘jij en ik, ik heb dat altijd al zien zitten.’ ‘Pardon!?!’ Ik was perplex van zijn directe aanpak, maar realiseerde me ineens dat ik geen idee had hoe hij werkelijk heet. ‘Zo gek is het niet, schepen’, bromde hij, ‘ik ben verhard, gij verlicht.’ Hij zat zowat bij me op schoot, en ik zwoer dat ik een baardhaar tegen m’n wang voelde. 
 
‘Pardon?!’ Nog altijd geen idee van z’n naam. ‘We beginnen met een wandeling, na zonsondergang, ik heb een mooie plek in het park in gedachten, daar is het duister, schepen, stik-duister.’ ‘TE DICHTBIJ!!!!’ Schreeuwde de schepen openbare verharding van de andere kant van de kantine naar mijn belager. ‘VEEEL TE DICHTBIJ, MANNEKE!!’ De Blauwerik deinsde beduusd achteruit.  

‘O, sorry’, zijn sproeten gingen op in een bloospartij waar z’n rode haar nog roder van kleurde, ‘ik schijn te dichtbij te komen.’ Hij schoof een heel stuk verder van me weg, en ik bedacht me dat zijn schepen hem waarschijnlijk ‘manneke’ noemt omdat hij ook niet weet hoe hij heet. ‘Ik bedoel te zeggen, schepen, met een verlicht looppad door het park, dan hebben we obesitas, geestelijke gezondheid en toerisme in één klap in-te-graal te pakken. Toch, schepen?’ ‘Doen we’ sprak ik, ‘maar wel op afstand en onverhard.’  
 
Zelf sta ik dan weer bekend als de schepen van de ongepaste grappen.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Column Chantal Verspaille: Beheerst

9 aug om 17:26 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »
flash_onNieuws

Stichting MPS organiseert masterclasses rondom het thema belevingsgestuurd beheer

9 aug om 14:57 uurtimer3 min
Na het succes van de themasessies over circulair beheer organiseert Stichting Managing Public Space (MPS) nieuwe…
Lees verder »
person_outlineBlog

Laten we Nederland ontregelen!

22 jul om 15:17 uurtimer3 min
Wanneer openbare ruimte leeg staat, vernield of ongewenst gebruikt wordt is dat over het algemeen een indicatie…
Lees verder »
descriptionArtikel

Negen modules voor allround beheer van buiten tot binnen

13 jul om 09:00 uurtimer2 min
Walid Rahman is directeur bij Speelplan en Data Control en vind dat beheersystemen wel wat gebruiksvriendelijker…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kopgroep Beheer moet een Pietje Bellclub blijven

1 jul om 10:35 uurtimer3 min
Wiebe Oosterhoff is strategisch adviseur bij de Gemeente Rotterdam en de inhoudelijk aanjager van de Kopgroep…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen toewerken naar een hoogwaardige openbare ruimte

29 jun om 09:21 uurtimer2 min
De openbare ruimte is van grote sociale en economische waarde voor de samenleving. Dromen laten uitkomen met…
Lees verder »
person_outlineBlog

Groen spelen is gezonde toekomst!

20 jun om 11:27 uurtimer3 min
Het is bekend dat natuur goed is voor mensen. Dat zien en merken we steeds meer. Het is dan ook geweldig nieuws…
Lees verder »
descriptionArtikel

Waterschap Limburg heeft assetmanagement omarmd

20 jun om 11:20 uurtimer2 min
In 2019 stelde het Waterschap Limburg een strategisch plan op voor de implementatie van assetmanagement. Het…
Lees verder »