Expertcolumn Harold Soffner

dinsdag 14 september 2021
timer 3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug op de afgelopen anderhalf jaar en blikt hij vooruit op de rol van de openbare ruimte.

Het zomerreces geeft je een mooie kans om in alle rust los te komen van de waan van de dag en om wat diepgaander te reflecteren. Normaal gesproken doe ik dat in de zon, bij voorkeur in een mediterrane omgeving, maar nu vanuit huis onder wisselvalligere weersomstandigheden. Dit mag de pret niet drukken, want een vakantie in eigen land geeft je ook weer de kans om je eigen omgeving wat beter te leren kennen en ook de lokale horeca te steunen.  

Als ik terugkijk op de afgelopen anderhalf jaar dan heb ik vooral het spontane en persoonlijk contact met mijn collega's, bestuurders, bewoners en ondernemers gemist. Via de digitale snelweg was er een substituut, maar dit soort contacten zijn vooral functioneel, gepland, geprogrammeerd en ‘geprotocolliseerd’. De echt bijzondere dingen ontstaan uit spontane en onverwachtse ontmoetingen en interacties met mensen. Daar was met de lockdown, uiteraard, geen ruimte voor. De komende periode zal het zoeken zijn naar een nieuwe balans waarbij we de positieve ontwikkelingen uit de afgelopen periode moeten gaan combineren met datgene wat we gemist hebben, elkaar ontmoeten.  

Het afgelopen jaar hebben we veel energie gestoken in de doorontwikkeling van onze organisatie. Met het traject 'terug naar de kern' willen wij onze positionering als gemeente versterken. Onze visie op dienstverlening staat bij de doorontwikkeling centraal. Efficiënte dienstverlening, transparantie, ruimte voor persoonlijke aandacht en het belang van onze inwoners en ondernemers vormen onze doelen. Het middel is een wendbare, op samenwerking gerichte, organisatie die zich voortdurend aanpast aan nieuwe ontwikkelingen en kansen pakt.  

Binnen deze ontwikkelingen willen we het thuiswerken stimuleren en daarnaast de fysieke ontmoeting faciliteren. Thuiswerken heeft positieve gevolgen in het voorkomen van mobiliteit en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Elkaar ontmoeten is een behoorlijke uitdaging hoe dat te gaan organiseren. De interne ontmoeting lijkt daarbij de meest eenvoudige, maar hoe we de ontmoeting met onze bewoners en ondernemers vorm gaan geven zal nog wel een uitdaging zijn. 

Het lijkt erop dat de openbare ruimte een steeds grotere rol krijgt in het ontmoeten, sporten en recreëren. Een grote uitdaging is de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor de verschillende doelgroepen zoals ouderen en minder mobiele mensen. Daarbij komen nog andere grote opgaven zoals klimaatadaptatie, verdichting en de energietransitie. We moeten oog hebben dat oplossingen voor de ene opgave belemmeringen kunnen opwerpen voor de andere. Hoe we daarin keuzes gaan maken zal bepalend zijn voor het draagvlak en daarmee het succes. 

De gemeente Bernheze staat, net als alle andere gemeenten, voor mooie en interessante uitdagingen waarbij niet alleen technische, maar ook sociale en maatschappelijke aspecten een belangrijke rol spelen. Ik hoop dat we elkaar inspireren door goede en minder goede voorbeelden met elkaar te delen. 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »