Expertcolumn Harold Soffner

dinsdag 14 september 2021
timer 3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug op de afgelopen anderhalf jaar en blikt hij vooruit op de rol van de openbare ruimte.

Het zomerreces geeft je een mooie kans om in alle rust los te komen van de waan van de dag en om wat diepgaander te reflecteren. Normaal gesproken doe ik dat in de zon, bij voorkeur in een mediterrane omgeving, maar nu vanuit huis onder wisselvalligere weersomstandigheden. Dit mag de pret niet drukken, want een vakantie in eigen land geeft je ook weer de kans om je eigen omgeving wat beter te leren kennen en ook de lokale horeca te steunen.  

Als ik terugkijk op de afgelopen anderhalf jaar dan heb ik vooral het spontane en persoonlijk contact met mijn collega's, bestuurders, bewoners en ondernemers gemist. Via de digitale snelweg was er een substituut, maar dit soort contacten zijn vooral functioneel, gepland, geprogrammeerd en ‘geprotocolliseerd’. De echt bijzondere dingen ontstaan uit spontane en onverwachtse ontmoetingen en interacties met mensen. Daar was met de lockdown, uiteraard, geen ruimte voor. De komende periode zal het zoeken zijn naar een nieuwe balans waarbij we de positieve ontwikkelingen uit de afgelopen periode moeten gaan combineren met datgene wat we gemist hebben, elkaar ontmoeten.  

Het afgelopen jaar hebben we veel energie gestoken in de doorontwikkeling van onze organisatie. Met het traject 'terug naar de kern' willen wij onze positionering als gemeente versterken. Onze visie op dienstverlening staat bij de doorontwikkeling centraal. Efficiënte dienstverlening, transparantie, ruimte voor persoonlijke aandacht en het belang van onze inwoners en ondernemers vormen onze doelen. Het middel is een wendbare, op samenwerking gerichte, organisatie die zich voortdurend aanpast aan nieuwe ontwikkelingen en kansen pakt.  

Binnen deze ontwikkelingen willen we het thuiswerken stimuleren en daarnaast de fysieke ontmoeting faciliteren. Thuiswerken heeft positieve gevolgen in het voorkomen van mobiliteit en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Elkaar ontmoeten is een behoorlijke uitdaging hoe dat te gaan organiseren. De interne ontmoeting lijkt daarbij de meest eenvoudige, maar hoe we de ontmoeting met onze bewoners en ondernemers vorm gaan geven zal nog wel een uitdaging zijn. 

Het lijkt erop dat de openbare ruimte een steeds grotere rol krijgt in het ontmoeten, sporten en recreëren. Een grote uitdaging is de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor de verschillende doelgroepen zoals ouderen en minder mobiele mensen. Daarbij komen nog andere grote opgaven zoals klimaatadaptatie, verdichting en de energietransitie. We moeten oog hebben dat oplossingen voor de ene opgave belemmeringen kunnen opwerpen voor de andere. Hoe we daarin keuzes gaan maken zal bepalend zijn voor het draagvlak en daarmee het succes. 

De gemeente Bernheze staat, net als alle andere gemeenten, voor mooie en interessante uitdagingen waarbij niet alleen technische, maar ook sociale en maatschappelijke aspecten een belangrijke rol spelen. Ik hoop dat we elkaar inspireren door goede en minder goede voorbeelden met elkaar te delen. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Je merkt dat steeds meer gemeenten over circulariteit nadenken’

24 jan om 12:05 uurtimer4 min
De inrichting van de openbare ruimte is aan het veranderen. Dat is de constatering van Marco Ekelmans, directeur…
Lees verder »
descriptionArtikel

Toegankelijkheid 2022: duidelijkheid en creativiteit

17 jan om 10:47 uurtimer3 min
Vorig jaar sloten we af met de vurige wens en hoop dat alles zich in 2021 weer zou ‘normaliseren’. Dat we zouden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen succesvol: een nieuw initiatief van Acquire

7 jan om 15:29 uurtimer3 min
Honderden bedrijven, kennisinstellingen, overheden en andere branchegenoten maken dagelijks gebruik van onze podia…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bruggen van composiet: niet meer weg te denken

5 jan om 15:37 uurtimer4 min
In 2007 plaatste FiberCore Europe ’s-werelds eerste prefab composietbrug in Dronten. Inmiddels zijn er 1200…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaamheid ook van toepassing op de visie van een onderneming

7 dec 2021 timer4 min
Het begrip duurzaamheid kent meerdere interpretaties. Waar voorheen dit predicaat met name betrekking had op…
Lees verder »
person_outlineBlog

Wat als stadsbomen ons zouden kunnen vertellen wanneer ze dorst hebben?

8 nov 2021 timer4 min
Nadina Galle is gepromoveerd tot ecologisch ingenieur, is technoloog, TEDX-spreker en podcaster. Galle zet slimme…
Lees verder »
descriptionArtikel

Drie Haagse wijken op de schop na intensief participatietraject

5 nov 2021 timer5 min
In de wijken Mariahoeve, Nieuw Waldeck en Houtwijk in Den Haag worden de komende jaren zeven…
Lees verder »
Harwil de Jonge
descriptionArtikel

‘Het maken van andere ontwerpkeuzes vraagt om lef’

1 nov 2021 timer4 min
Harwil de Jonge, directeur van Heijmans, is één van de keynotesprekers tijdens het NCBOR op 25 november in Helmond…
Lees verder »