Expertcolumn Harold Soffner

dinsdag 14 september 2021
timer 3 min
Harold Soffner is Teamcoach ‘Beheer en Realisatie’ bij de gemeente Bernheze. In zijn expertcolumn kijkt hij terug op de afgelopen anderhalf jaar en blikt hij vooruit op de rol van de openbare ruimte.

Het zomerreces geeft je een mooie kans om in alle rust los te komen van de waan van de dag en om wat diepgaander te reflecteren. Normaal gesproken doe ik dat in de zon, bij voorkeur in een mediterrane omgeving, maar nu vanuit huis onder wisselvalligere weersomstandigheden. Dit mag de pret niet drukken, want een vakantie in eigen land geeft je ook weer de kans om je eigen omgeving wat beter te leren kennen en ook de lokale horeca te steunen.  

Als ik terugkijk op de afgelopen anderhalf jaar dan heb ik vooral het spontane en persoonlijk contact met mijn collega's, bestuurders, bewoners en ondernemers gemist. Via de digitale snelweg was er een substituut, maar dit soort contacten zijn vooral functioneel, gepland, geprogrammeerd en ‘geprotocolliseerd’. De echt bijzondere dingen ontstaan uit spontane en onverwachtse ontmoetingen en interacties met mensen. Daar was met de lockdown, uiteraard, geen ruimte voor. De komende periode zal het zoeken zijn naar een nieuwe balans waarbij we de positieve ontwikkelingen uit de afgelopen periode moeten gaan combineren met datgene wat we gemist hebben, elkaar ontmoeten.  

Het afgelopen jaar hebben we veel energie gestoken in de doorontwikkeling van onze organisatie. Met het traject 'terug naar de kern' willen wij onze positionering als gemeente versterken. Onze visie op dienstverlening staat bij de doorontwikkeling centraal. Efficiënte dienstverlening, transparantie, ruimte voor persoonlijke aandacht en het belang van onze inwoners en ondernemers vormen onze doelen. Het middel is een wendbare, op samenwerking gerichte, organisatie die zich voortdurend aanpast aan nieuwe ontwikkelingen en kansen pakt.  

Binnen deze ontwikkelingen willen we het thuiswerken stimuleren en daarnaast de fysieke ontmoeting faciliteren. Thuiswerken heeft positieve gevolgen in het voorkomen van mobiliteit en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Elkaar ontmoeten is een behoorlijke uitdaging hoe dat te gaan organiseren. De interne ontmoeting lijkt daarbij de meest eenvoudige, maar hoe we de ontmoeting met onze bewoners en ondernemers vorm gaan geven zal nog wel een uitdaging zijn. 

Het lijkt erop dat de openbare ruimte een steeds grotere rol krijgt in het ontmoeten, sporten en recreëren. Een grote uitdaging is de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor de verschillende doelgroepen zoals ouderen en minder mobiele mensen. Daarbij komen nog andere grote opgaven zoals klimaatadaptatie, verdichting en de energietransitie. We moeten oog hebben dat oplossingen voor de ene opgave belemmeringen kunnen opwerpen voor de andere. Hoe we daarin keuzes gaan maken zal bepalend zijn voor het draagvlak en daarmee het succes. 

De gemeente Bernheze staat, net als alle andere gemeenten, voor mooie en interessante uitdagingen waarbij niet alleen technische, maar ook sociale en maatschappelijke aspecten een belangrijke rol spelen. Ik hoop dat we elkaar inspireren door goede en minder goede voorbeelden met elkaar te delen. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen

24 apr om 08:46 uur

Diane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…

Lees verder »
flash_onNieuws

Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin

16 apr om 12:10 uur

Oldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving

10 apr om 09:19 uur

Bewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…

Lees verder »
flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?

26 mrt om 08:57 uur

Ongeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk

21 mrt om 08:00 uur

Een vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief

20 mrt om 08:45 uur

Door waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groener dorpsplein als podium voor Geffen

19 mrt om 08:33 uur

We zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…

Lees verder »