'Geef ruimte aan vernieuwing'

dinsdag 17 januari 2023
Als we Nederland leefbaar willen houden zullen we moeten versnellen. Zullen we de ketens moeten sluiten. We zullen ook veel meer moeten luisteren naar onze jongeren, zegt Tanja Nolten in haar column.

Door Tanja Nolten (Stichting SMARTCirculair)

Minister-president Mark Rutte beweert al sinds zijn aantreden dat visie is als een olifant die het zicht belemmert. Een bevreemdende voorstelling van zaken. Met een stip op de horizon stromen de ideeën. Juist van jong professionals. Bijvoorbeeld over klimaat in relatie tot waterbeheer. En hoe we de boeren tegemoet kunnen komen door een vijfde economie te ontwikkelen met biobased bouwmaterialen die CO2 absorberen waardoor we eindelijk gezond kunnen bouwen.  

Als we Nederland leefbaar willen houden zullen we moeten versnellen. Zullen we de ketens moeten sluiten. We zullen ook veel meer moeten luisteren naar onze jongeren. Zo is voor hen ‘de mobiliteit van de toekomst’ de gewoonste zaak van de wereld. En niet alleen jongeren in grote steden. Ook studenten in Oost-Nederland zien dat het zo niet verder kan. Dat er zonder biodiversiteit geen bijen zijn en zonder bijen geen voedsel. Dat de klimaatverandering de leefbaarheid van Nederland aantast en dat zij nu moeten nadenken over wonen 3.0 om straks überhaupt een woning te hebben.  

Voortouw gemeenten en provincies

Laten we dus vooral wel een visie ontwikkelen. Gemeenten en provincies, we roepen jullie op om het voortouw te nemen. Neem circulariteit mee in beleid, zorg voor een centrale database met eerlijke productinformatie, besteed circulair aan en geef ruimte aan samenwerkende ketens met vernieuwende producten. We vragen jullie om een visie te ontwikkelen samen met ‘onze’ mbo-studenten en bedrijven op basis van gelijkwaardigheid. En soms leidt dat tot oplossingen die niet gangbaar zijn. Oplossingen waarmee u de geschiedenisboeken kunt ingaan. 

Bent u bang om verantwoordelijkheid te nemen? Verander dan van rol, maar sta klimaatpositieve vernieuwing niet in de weg. Geef ruimte vanuit de visie dat we groenblauwe, sociaal inclusieve steden echt nodig hebben om toekomst te geven aan de jeugd, aan Nederland.  

Financieringsmodel

Het is tijd voor stedelijke herinrichting met het grote plaatje voor ogen. Steden moeten op zijn kop voor een zwaardere ondergrondse infrastructuur. De leefbaarheid van de wijk kan daarin gelijk meegenomen worden. Inclusief de verdichtingsopgave met woningen. Natuurlijk kost dat geld. Maar reken nu eens op lange termijn. En weeg dan gelijk de volksgezondheid mee. Zie ik daar een financieringsmodel? 

Klimaat en circulaire economie behoren inmiddels tot het standaard vocabulaire van ‘onze’ studenten. Onderzoek laat zien dat klimaat en LHBTI+ thema’s zijn waar scholieren en studenten dagelijks mee worstelen. Geen wonder, het is hun toekomst. Luister naar onze jongeren. Werk er mee samen, sluit de ketens waarin plaats is voor vernieuwing met onconventionele oplossingen voor klimaatpositieve stedelijke vernieuwing waarin iedereen mee kan blijven doen.  

Stichting SMARTCirculair leidt studenten bouwkunde versneld op in de circulaire gebouw- en gebiedsontwikkeling. Dat doen ze met ontwerpopdrachten voor gebouw- en gebiedsontwerpen. Stichting SMARTCirculair organiseert ook workshops waarin overheden, bedrijven en mbo-scholen kennis uitwisselen en samenwerking tot stand komt.  

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
descriptionArtikel

Sturing in bestekken cruciaal voor circulaire en CO2-impact

28 nov 2023

Ieder jaar worden er, veelal in opdracht van en in samenwerking met gemeenten of provincies, prachtige nieuwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Matchingstool maakt hergebruik grondstoffen efficiënter

26 nov 2023

Tinder voor grondstoffen. Dat is zo ongeveer hoe DuSpot zich laat kenmerken. “DuSpot is een onafhankelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse materialenbank: ‘We hergebruiken veel meer dan grond’

19 nov 2023

De Circulaire Materialenbank van het Ingenieursbureau (Stadsontwikkeling) geeft bouwmaterialen in Rotterdam een…

Lees verder »
Kompasweg Alkmaar
descriptionArtikel

Circulair onderhoud stoepen? Neem net als Alkmaar meer duurzame ambities mee

24 okt 2023
De stoepen van de Alkmaarse Kompasweg waren toe aan een opknapbeurt. Door dit op een circulaire en ‘…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire opgave kan alleen slagen als partijen beter samenwerken

29 sep 2023

Het is heel waardevol dat er tegenwoordig steeds meer circulair geopereerd wordt. “Maar dat gaat natuurlijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

28 sep 2023

“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…

Lees verder »