'Geef ruimte aan vernieuwing'

dinsdag 17 januari 2023
Als we Nederland leefbaar willen houden zullen we moeten versnellen. Zullen we de ketens moeten sluiten. We zullen ook veel meer moeten luisteren naar onze jongeren, zegt Tanja Nolten in haar column.

Door Tanja Nolten (Stichting SMARTCirculair)

Minister-president Mark Rutte beweert al sinds zijn aantreden dat visie is als een olifant die het zicht belemmert. Een bevreemdende voorstelling van zaken. Met een stip op de horizon stromen de ideeën. Juist van jong professionals. Bijvoorbeeld over klimaat in relatie tot waterbeheer. En hoe we de boeren tegemoet kunnen komen door een vijfde economie te ontwikkelen met biobased bouwmaterialen die CO2 absorberen waardoor we eindelijk gezond kunnen bouwen.  

Als we Nederland leefbaar willen houden zullen we moeten versnellen. Zullen we de ketens moeten sluiten. We zullen ook veel meer moeten luisteren naar onze jongeren. Zo is voor hen ‘de mobiliteit van de toekomst’ de gewoonste zaak van de wereld. En niet alleen jongeren in grote steden. Ook studenten in Oost-Nederland zien dat het zo niet verder kan. Dat er zonder biodiversiteit geen bijen zijn en zonder bijen geen voedsel. Dat de klimaatverandering de leefbaarheid van Nederland aantast en dat zij nu moeten nadenken over wonen 3.0 om straks überhaupt een woning te hebben.  

Voortouw gemeenten en provincies

Laten we dus vooral wel een visie ontwikkelen. Gemeenten en provincies, we roepen jullie op om het voortouw te nemen. Neem circulariteit mee in beleid, zorg voor een centrale database met eerlijke productinformatie, besteed circulair aan en geef ruimte aan samenwerkende ketens met vernieuwende producten. We vragen jullie om een visie te ontwikkelen samen met ‘onze’ mbo-studenten en bedrijven op basis van gelijkwaardigheid. En soms leidt dat tot oplossingen die niet gangbaar zijn. Oplossingen waarmee u de geschiedenisboeken kunt ingaan. 

Bent u bang om verantwoordelijkheid te nemen? Verander dan van rol, maar sta klimaatpositieve vernieuwing niet in de weg. Geef ruimte vanuit de visie dat we groenblauwe, sociaal inclusieve steden echt nodig hebben om toekomst te geven aan de jeugd, aan Nederland.  

Financieringsmodel

Het is tijd voor stedelijke herinrichting met het grote plaatje voor ogen. Steden moeten op zijn kop voor een zwaardere ondergrondse infrastructuur. De leefbaarheid van de wijk kan daarin gelijk meegenomen worden. Inclusief de verdichtingsopgave met woningen. Natuurlijk kost dat geld. Maar reken nu eens op lange termijn. En weeg dan gelijk de volksgezondheid mee. Zie ik daar een financieringsmodel? 

Klimaat en circulaire economie behoren inmiddels tot het standaard vocabulaire van ‘onze’ studenten. Onderzoek laat zien dat klimaat en LHBTI+ thema’s zijn waar scholieren en studenten dagelijks mee worstelen. Geen wonder, het is hun toekomst. Luister naar onze jongeren. Werk er mee samen, sluit de ketens waarin plaats is voor vernieuwing met onconventionele oplossingen voor klimaatpositieve stedelijke vernieuwing waarin iedereen mee kan blijven doen.  

Stichting SMARTCirculair leidt studenten bouwkunde versneld op in de circulaire gebouw- en gebiedsontwikkeling. Dat doen ze met ontwerpopdrachten voor gebouw- en gebiedsontwerpen. Stichting SMARTCirculair organiseert ook workshops waarin overheden, bedrijven en mbo-scholen kennis uitwisselen en samenwerking tot stand komt.  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Friese brug krijgt via Groningen tweede leven in Drenthe

29 mrt om 10:15 uur

Bij het Drentse Klijndijk krijgt een Friese fietsbrug na een Gronings verblijf een tweede leven over de Drentse…

Lees verder »
descriptionArtikel

Struikrovers redden planten van de sloop

20 mrt om 09:47 uur
Waar bouwmateriaal vaak al hergebruikt wordt, is dat bij groen anders. Bij nieuwbouw, renovatie of sloop van een…
Lees verder »
flash_onNieuws

Tussenstation Hoogeveen wil bouwmateriaal tweede leven geven

8 mrt om 09:38 uur
Bouwafval wordt nog veel te weinig op een hoogwaardige manier hergebruikt en Tussenstation in Hoogeveen wil hier…
Lees verder »
flash_onNieuws

Apeldoorn experimenteert met circulaire bodemverbeteraar

2 mrt om 17:04 uur
Apeldoorn zet in het najaar verzameld blad in om tot bodemverbeteraar Bokashi en gebruikt deze om te werken aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Collectief welzijn als sleutel naar klimaatneutraliteit

17 feb om 08:36 uur
Niet winstmaximalisatie maar collectief welzijn staat als doelstelling bovenaan bij baksteenfabrikant Vandersanden…
Lees verder »
ererer
descriptionArtikel

'Innoveer met ons mee en kies voor het meest duurzame kunstgras ter wereld'

25 jan om 14:06 uur
“KSP werkt in 2030 volledig circulair. Alles wat we maken, of het nu onderhoud is, aanleg of renovatie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe maak je als fabrikant de circulariteit van je product inzichtelijk?

23 jan om 16:22 uur
Circulariteit is de trend en blijft dat ook nog wel even, ook in de wereld van de openbare verlichting. De…
Lees verder »
flash_onNieuws

KNB kiest met slankere straatbaksteen voor duurzaamheid

18 jan om 10:43 uur
De straatbaksteenindustrie wil met een slankere straatbaksteen bijdragen aan een duurzaam en circulair Nederland.…
Lees verder »