Hoe ik de stad volwassen heb zien worden

dinsdag 20 november 2018
timer 3 min
Almere is op 22 november gastgemeente voor het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte. Henk de Weerd is Hoofd Strategie, Beleid en Programmering bij de gemeente Almere en vertelt over zijn visie op de stad.

Het is zomer 2002. Na 16 jaar Waterschap stap ik over naar de gemeente Almere, naar de gloednieuwe Dienst Stedelijk Beheer. Wat ik al snel ontdek is dat deze gemeente (nog) niet klaar is voor beheer; Almere is een echte ontwikkelstad en dat voert overal de boventoon. Moeizaam om als beheerder hier voet aan de grond te krijgen (de voeten staan nog voornamelijk in de klei, de blik is gericht naar het ontwikkelgebied, niet naar de stad). Het beheer is eigenlijk niet veel meer dan het onderhouden van de openbare ruimte. In die beginjaren heb ik regelmatig jaloers gekeken naar collega-gemeenten, waar de beheerder beter was gepositioneerd in de gemeentelijke organisatie. In de oudere steden was dat een soort van vanzelfsprekendheid.

Zoekende

Terugkijkend naar toen zijn er in mijn optiek toch wel veel zaken veranderd. In de eveneens 16 jaar dat ik hier nu werk heeft het beheer een beduidend prominentere positie ingenomen. Dat is niet vanzelf gegaan: met vallen en opstaan zijn we qua organisatie doorontwikkeld en steeds volwassener geworden. Ik herinner mij dat wij op een bepaald moment door een portefeuillehouder een “black box” werden genoemd! Ik zie het anders: we waren erg zoekende naar zowel vorm als inhoud van onze beheerorganisatie.

Met andere ogen

Niet alleen onze beheerorganisatie, ook onze producten hebben een noemenswaardige ontwikkeling doorgemaakt. Een mooi voorbeeld is de transitie van het Gemeentelijk Riolering Plan naar eerst het Gemeentelijk Water Huishouding Plan en nu naar het Waterplan Almere. Een collega van mij zei over die voorgaande planvormen eens “Geweldige plannen van techneuten voor techneuten, maar wat heeft de stad eraan?”. Het Waterplan is nu samen met het waterschap en de stad (burgers, bedrijven en andere organisaties) gemaakt. Zo hebben we ook samen met de stad een bomenkader ontwikkeld en hetzelfde gebeurt nu met speelruimte. Op de planning voor 2019 staan basis kaders voor ecologie, groen, schoon en infra, voor een nieuwe beheervisie / visie op de stad.

Beheer in positie

Als beheerder moet je zicht hebben op hoe je assets ervoor staan, wat er nodig is voor instandhouding, maar vooral ook hoe je er waarde aan de stad mee kunt toevoegen. Dat is hoe wij met ons Meerjarig Perspectief Beheer Almere (MPBA) van het jaarlijks groot onderhoud /vervangingsbudget per vakgebied naar een transparante, vierjarige programmering zijn gegaan. Een proces waarin we samen met het gemeentebestuur de afwegingscriteria hebben vastgesteld en waarin we de input van de techniek en het gebied verrijken met de input van partners in de stad, om slimme combinaties in de uitvoering te zoeken. Dit instrument optimaliseren we elk jaar en ieder jaar verbreden we het spectrum.

Trots

De verbazing die ik 16 jaar geleden ervoer is, terugkijkend, omgeslagen in trots: trots op de wijze waarop wij in Almere samen met de Almeerder het beheer van de openbare ruimte vorm geven. Trots ook op het team waaraan ik leiding geef, en waar de strategische ambities van afspatten. De volgende stap is dat beheer de regie pakt in de grote transities die op ons afkomen, hier kunnen we opnieuw het verschil maken.


Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte vindt plaats op 22 november in Almere. Lees meer over het congres op de website

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »