Nieuws

Tinder voor steden: swipe de ideale stad bij elkaar

Een soort Tinder voor stedelijke ontwikkeling, dat is de app Cityswipe. Deze app presenteert lokale bewoners afbeeldingen van onder andere gebouwen, straatmeubilair, parkeerplaatsen en kunstwerken, vergezeld met de simpele vraag: ja of nee. De bedenkers van de app willen met Cityswipe inwoners stimuleren mee te denken over de inrichting van stedelijke gebieden.

Geen vleeskeuring maar een steenkeuring. Het klinkt vergezocht, de opzet van Cityswipe, maar in de zonovergoten stad Santa Monica in Californië wordt de app al gebruikt door de lokale overheid. Door de wensen van lokale inwoners te verzamelen, ontstaat er een database waaruit plannenmakers ideeën en inspiratie kunnen halen. Bovendien kunnen inwoners op een speelse manier meedenken over het inrichten van het straatbeeld. Dat ene monsterlijke gebouw op de hoek? In de toekomst liever niet.

Eenvoudige vragen

De app stelt twee soorten vragen. App-gebruikers kunnen een afbeelding zien van een gebouw met de vraag ja of nee of inwoners krijgen twee soorten gebouwen te zien met de vraag ‘welke ziet u liever?’. Deze eenvoudige vragen zijn met een swipe-beweging of schermaanraking te beantwoorden. De uitkomsten van Cityswipe worden gebruikt om plannen te maken voor de komende 15 jaar in Santa Monica.

Snelle wereld

De overheid in Santa Monica heeft er bewust voor gekozen om de stedelijke ontwikkeling te versimpelen van langdradige planconcepten naar een speelse en simpele app. “De realiteit is dat we ons in een snelle wereld begeven waarin we voortdurend worden overspoeld met e-mails, social media-updates en apps als Pokémon Go. Door te kijken naar populaire apps hebben we inspiratie opgedaan voor CitySwipe. De app maakt het mensen mogelijk om op een leuke manier na te denken  over complexe stedenbouwkundige concepten”, vertelde Santa Monica’s communicatiewoordvoerder Kevin Herrera.

Big data

De Cityswipe-app is opnieuw een voorbeeld van het gebruik van big data bij het maken van stedenbouwkundige en architectonische plannen. Vorige week was er nog het nieuws over Funda, die aan de hand van verzamelde data het Funda-huis laat ontwerpen.

Deel dit artikel