Nieuws

Tienduizenden liters verf nodig voor schilderbeurt Amsterdam Centraal

De monumentale boogkappen van station Amsterdam Centraal krijgen een flinke schilderbeurt. Vele tienduizenden liters verf is nodig om de grootscheepse klus te klaren.

De eerste kap – over de sporen 2 tot 7 – is net klaar. Tien schilders staken daar de 50.000 vierkante meter tellende kap in 320 werkdagen in een fris jasje. Nu de kap is geschilderd worden de vogelnetten teruggehangen. De schilders gaan ondertussen verder met de tweede kap aan de IJ-kant van het station.Die is met zijn 40.000 m2 en 345 meter lengte bijna net zo groot als de eerste kap. Goed voor nog eens 11.500 liter verf en 300 werkdagen op zo'n 23 meter hoogte.

Schilderbeurt voor meer stations

Bij de opening van Amsterdam Centraal in 1889 had het station één grote kap, de 'Zuidkap'. Samen vormen 50 spanten een gewelf met een spanwijdte van bijna 45 meter, een hoogte van 23 meter en een lengte van 306 meter. Bij de uitbreiding van het station aan de IJ-zijde kwam er in 1922 een tweede stationskap bij, de 'Noordkap'. Deze is smaller en langer dan de eerste kap. Naast de perronkappen op Amsterdam Centraal krijgen ook de kappen op de stations Eindhoven, Haarlem, Amsterdam Muiderpoort en Amstel momenteel een schilderbeurt.Credit: ProRail

Deel dit artikel