Nieuws

Oude stadsgracht 2.0 terug in straatbeeld Ootmarsum

Ootmarsum krijgt zijn oude stadsgracht terug. Met de aanleg ervan wil Ootmarsum oude beeklopen weer zichtbaar maken in het straatbeeld. Net zoals vroeger moet het (regen)water, komend vanaf de Kuiperberg via de ‘beek’ naar de stad toe stromen. Toegegeven, het gaat hier om een moderne versie van de oude stadsgracht, vertaald naar een hedendaags ontwerp waarbij functionaliteit gecombineerd wordt met esthetiek.


In de nieuwe situatie loopt het water, afkomstig vanuit de bron in het villapark en de vijver in de Engelse tuin, deels door een gestrate molgoot van circa 70 cm breed en deels middels lijnafwatering vanaf de kruising Parkstraat/Westwal naar het terrein van de Commanderie.
 

Uitdaging

Om het water dat door de nieuwe stadsgracht stroomt zichtbaar te maken, werd gekozen voor een ondiepe molgoot. Daar waar de stadsgracht om technische reden niet uitgevoerd kon worden als molgoot is gekozen voor lijngoten. Extra uitdaging vormde het feit dat de goot in een weg, waar auto’s en vrachtwagens overheen rijden, moest worden toegepast. Vanwege de flinke verkeersbelasting (D400) zou de goot, voor de stevigheid rondom, in een zware betonfundatie moeten worden geplaatst.
 

Maik Koopman van Stegginkinfra projectmanagement & advies, verantwoordelijk voor het ontwerp: “Het zichtbare oppervlak van zo’n betonstrook is al snel 10 cm breed en daardoor zichtbaar aan het oppervlak van de bestrating. Dat zou echt geen gezicht zijn. Daarom hebben wij, in samenwerking met afwateringsspecialist ACO, een goot ontwikkeld die ondiep is, maar niet in de betonfundatie hoeft te worden geplaatst. Voordeel hiervan is dat de klinkers direct tegen de goot kunnen worden gestraat.”
 

Esthetisch

Het eindresultaat is een gootprofiel uit cortenstaal dat inwendig volledig is gevuld met beton en wapening. Deze ondiepe maar oersterke goot hoeft aan de zijkanten niet te worden ondersteund met beton. Rieks Hulst van ACO: “Hierdoor is een esthetisch verantwoord eindresultaat ontstaan. Het rooster van de goot is voorzien van een golvend patroon, waarmee het stromende water in de goot wordt nagebootst. Lange gootlengten en vooraf gefabriceerde hoekstukken garanderen een strak en stabiel resultaat. Dit was met standaard betongoten nooit gelukt.”
 

Betrokken partijen

Verschillende partijen waren betrokken bij het ontwerp. Zo is Eelerwoude ingenieursbureau bv verantwoordelijk voor de eerste ontwerpen en verzorgde landschapsarchitect Marjolein Prins van hetzelfde bureau de uitstraling van het ontwerp. Vanuit de gemeente was Maik Koopman van Stegginkinfra projectmanagement & advies nauw betrokken. Hij nam de detaillering en definitief ontwerp van het project voor zijn rekening. De technische uitwerking van het project was in handen van Anacon Infra uit Borculo. In oktober dit jaar startte Aannemersbedrijf Gerwers B.V. uit Tilligte in opdracht van de gemeente Dinkelland, waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel met de werkzaamheden voor de realisatie van ‘Stadsgracht Ootmarsum’.

Deel dit artikel