Oude stadsgracht 2.0 terug in straatbeeld Ootmarsum

maandag 2 februari 2015
timer 3 min
Ootmarsum krijgt zijn oude stadsgracht terug. Met de aanleg ervan wil Ootmarsum oude beeklopen weer zichtbaar maken in het straatbeeld. Net zoals vroeger moet het (regen)water, komend vanaf de Kuiperberg via de ‘beek’ naar de stad toe stromen. Toegegeven, het gaat hier om een moderne versie van de oude stadsgracht, vertaald naar een hedendaags ontwerp waarbij functionaliteit gecombineerd wordt met esthetiek.


In de nieuwe situatie loopt het water, afkomstig vanuit de bron in het villapark en de vijver in de Engelse tuin, deels door een gestrate molgoot van circa 70 cm breed en deels middels lijnafwatering vanaf de kruising Parkstraat/Westwal naar het terrein van de Commanderie.
 

Uitdaging

Om het water dat door de nieuwe stadsgracht stroomt zichtbaar te maken, werd gekozen voor een ondiepe molgoot. Daar waar de stadsgracht om technische reden niet uitgevoerd kon worden als molgoot is gekozen voor lijngoten. Extra uitdaging vormde het feit dat de goot in een weg, waar auto’s en vrachtwagens overheen rijden, moest worden toegepast. Vanwege de flinke verkeersbelasting (D400) zou de goot, voor de stevigheid rondom, in een zware betonfundatie moeten worden geplaatst.
 

Maik Koopman van Stegginkinfra projectmanagement & advies, verantwoordelijk voor het ontwerp: “Het zichtbare oppervlak van zo’n betonstrook is al snel 10 cm breed en daardoor zichtbaar aan het oppervlak van de bestrating. Dat zou echt geen gezicht zijn. Daarom hebben wij, in samenwerking met afwateringsspecialist ACO, een goot ontwikkeld die ondiep is, maar niet in de betonfundatie hoeft te worden geplaatst. Voordeel hiervan is dat de klinkers direct tegen de goot kunnen worden gestraat.”
 

Esthetisch

Het eindresultaat is een gootprofiel uit cortenstaal dat inwendig volledig is gevuld met beton en wapening. Deze ondiepe maar oersterke goot hoeft aan de zijkanten niet te worden ondersteund met beton. Rieks Hulst van ACO: “Hierdoor is een esthetisch verantwoord eindresultaat ontstaan. Het rooster van de goot is voorzien van een golvend patroon, waarmee het stromende water in de goot wordt nagebootst. Lange gootlengten en vooraf gefabriceerde hoekstukken garanderen een strak en stabiel resultaat. Dit was met standaard betongoten nooit gelukt.”
 

Betrokken partijen

Verschillende partijen waren betrokken bij het ontwerp. Zo is Eelerwoude ingenieursbureau bv verantwoordelijk voor de eerste ontwerpen en verzorgde landschapsarchitect Marjolein Prins van hetzelfde bureau de uitstraling van het ontwerp. Vanuit de gemeente was Maik Koopman van Stegginkinfra projectmanagement & advies nauw betrokken. Hij nam de detaillering en definitief ontwerp van het project voor zijn rekening. De technische uitwerking van het project was in handen van Anacon Infra uit Borculo. In oktober dit jaar startte Aannemersbedrijf Gerwers B.V. uit Tilligte in opdracht van de gemeente Dinkelland, waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel met de werkzaamheden voor de realisatie van ‘Stadsgracht Ootmarsum’.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »