Nieuws

Stand van zaken Energieakkoord-doelstellingen openbare verlichting

De overheid is goed bezig om de doelstellingen te behalen die in het Energieakkoord zijn geformuleerd op het gebied van openbare verlichting.Dat bleek vandaag tijdens het Nationaal Lichtcongres dat NSVV organiseerde in Hoevelaken.

 

Namens Rijkswaterstaat presenteerde Dyana Loehr de stand van zaken, nadat in 2014 voor het eerst de doelstellingen waren gemonitord bij gemeenten, provincies en Rijk. Uit aar presentatie bleek dat in het afgelopen jaar een energiebesparing van 0,7 procent is bewerkstelligd. Dat lijkt weinig, maar is toch een mooi resultaat, zeker als je bedenkt dat er in datzelfde jaar 2,5 procent meer openbare verlichting was dan in 2013. In het Energieakkoord is bepaald dat in 2020 een energiebesparing van 20 procent moet zijn bepaald en in 2030 zelfs 50 procent. Er is dus nog een hele weg te gaan. De eerste stappen zijn gezet.
 

Het percentage energiezuinige openbare verlichting stond in 2014 op 20 procent. Dat is al de helft van de 40 procent die het in 2020 moet zijn. Ook op het gebied van openbare verlichting dat is uitgerust met slim energiemanagement gaat het goed. 23 procent beschikt over een dergelijk systeem, dat moet 40 procent worden.
 

Deelname

Bijna de helft van alle gemeenten heeft meegedaan aan de monitoring: 194 in totaal, dat is om precies te zijn 48 procent. Vier van de twaalf provincies heeft de monitor ingevuld. De waterschappen blijven achter, maar omdat deze overheden niet heel veel opebare verlichting bezitten is dat niet zo erg, aldus Dyana Loehr. Alle deelnemers ontvangen hun eigen cijfers, ze worden echter niet per deelnemer gepubliceerd door Rijkswaterstaat. "Het kan namelijk zijn dat deze cijfers uit hun verband worden gerukt", licht Loehr toe. "Het kan bijvoorbeeld lijken dat een gemeente geen energiebesparing behaalt, maar dat kan best komen omdat in deze gemeente een nieuwe woonwijk is gebouwd."


Ook in 2015 wordt weer gemeten hoeveel energie er wordt bespaard door de verschillende overheden. Ook meedoen? Inschrijven kan hier.

PresentatieDyanaLoehr.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel