Nieuws

Borsato en co verwerkt in straatbeeld van Alkmaar

De Langestraat in Alkmaar is voorzien van vijftig lichtgevende tegels die duizend jaar geschiedenis van de stad uitbeelden. De zogeheten Walk of History brengt het winkelend publiek van Marco Borsato en het kampioenschap van AZ tot aan de belegering door het Spaanse leger en Stadsrechten in 1254.

Geestelijk moeder van de Walk of History is kunstenares Pauline Bakker uit Bergen. Al jaren spookt een idee door haar hoofd van tegels die een beeldverhaal vertellen. “Ik schilder en heb veel affiniteit met geschiedenis. Die combinatie kan hartstikke leuke ideeën opleveren”, vertelt Bakker. Wanneer ze enkele jaren geleden in de krant leest dat de Langestraat, de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar, op de schop gaat, bedenkt ze zich geen moment. Met haar hoofd vol ideeën stapt ze naar het gemeentebestuur en de winkeliersvereniging.

Toevoeging aan winkelstraat 

De lokale overheid en de ondernemers tonen zich enthousiast. Natuurlijk zou een Walk of History een toevoeging betekenen voor de Alkmaarse winkelstraat. Alleen, wie gaat betalen? Bakker bedenkt een sponsorconstructie. Sponsoren kunnen een tegel kopen in ruil voor vereeuwiging met naam en toenaam in het Alkmaarse straatbeeld. “De tegels waren zo verkocht. Het leeuwendeel hebben we uiteindelijk kunnen bekostigen via sponsoring.”

Borsato, Joling en Zwagerman 

In samenspraak met de historische vereniging worden de vijftig beeldverhalen bedacht. Roemruchte gebeurtenissen krijgen een plek tussen de straatstenen, maar ook bekende Alkmaarders als Marco Borsato, Karin Bloemen, Gerard Joling, Angela Groothuizen, Joost Zwagerman en Rudi Carrell. Met om de acht meter een lichtgevende beeldtegel krijgt het winkelend publiek een snelcursus Alkmaarse geschiedenis. Dat is het idee.

 

Aanvankelijk is het de bedoeling dat de tegels een gladde structuur krijgen, maar om nare uitglijders te voorkomen, wordt besloten om de tegels te voorzien van een laag traanplaat. In de traanplaat worden vijf gaten geboord, waardoor elke tegel ruimte heeft voor vijf beeldverhalen. De lichtgevende tegels zijn aangesloten op de straatverlichting. Dat houdt in dat de tegels pas oplichten op het moment dat de straatlantaarn aanfloepen. Bakker: “Maar dat kan nog veranderen. Ik ben met de gemeente in overleg of de tegels niet altijd kunnen branden. De verlichting werkt op basis van led, dus dat gaat niet veel extra kosten.”

Opening door Karin Bloemen 

De bijzondere Walk of History is onderdeel van de herinrichting van de Langestraat. De straat is totaal gerenoveerd. Klinkers zijn vervangen door licht natuursteen, terwijl het straatmeubilair is uitgebreid met onder andere nieuw ontworpen PMD-afvalbakken van Ecodesigns in roestvrijstaal. De Walk of History is woensdag 30 november geopend door Karin Bloemen. Met één druk op de knop ontstak zij de led-verlichting in alle vijftig geschiedenistegels.

 

Meer informatie via: www.walkalkmaar.nl 

Deel dit artikel