Nieuws

Wagnerplein moet huiskamer Tilburg-Noord worden

Het Wagnerplein in Tilburg-Noord wordt verrijkt met nieuwe functies als een sporthal, bibliotheek, politiebureau en diverse woon- en zorgcomplexen. De herstructurering gaat samen met een grote renovatie van het winkelcentrum en het Von Weberpark.

wUrck maakte voor deze herstructureringsopgave het masterplan voor de buitenruimte en de deelinrichtingsplannen voor het plein, de parkeerterreinen en het dak. Uitgangspunt was het streven naar een vriendelijke, warme ruimte met een optimale aansluiting tussen de verschillende functies en het park. Een factor die het nog lastiger maakt waren de functionele eisen ten aanzien van het enorme aantal parkeerplaatsen en marktkramen. 


Het ontwerp voorziet in een tapijt van klinkers die gelegd zijn in een golvend weefpatroon. Dit patroon legt niet alleen een link met het textielverleden van de stad, maar ook met de landschappelijke context van stuifduinen en heidelandschappen. Samen met de groene uitstraling van de vele nieuwe bomen onstaat een bijzondere ruimte die drempelloos en toegankelijk is en naadloos aansluit op de verschillende aanwezige functies. 


De marktfunctie van het plein vereist openheid en toegankelijkheid. Om te voorkomen dat het plein leeg aanvoelt op de momenten dat er geen markt is, zijn terrazzo zitbanken met plantenbakken ontworpen. Deze referreren in vorm en uitstraling aan textielklossen en zijn voorzien van fraaie damastpatronen. De zitbanken functioneren tevens als lichtobjecten en bieden ruimte aan noodzakelijke stroom- en wateraansluitingen. 


Op de parkeerplaatsen is gekozen voor een uitbreidende beplanting met blokhagen en bomen. Op het plein komen grote borders met vaste planten. Samen met de plantenbakken geven deze een kleurrijk en weelderig beeld. De bijzondere bomen vanuit het Von Weberpark worden vrijgezet en er worden veel douglassen en coniferen gekapt zodat in het park weer licht en ruimte ontstaat. 

Deel dit artikel