Nieuws

Ruimte voor voetganger op Leidseplein Amsterdam

De voetganger centraal, een hoogwaardige inrichting en meer eenheid op het plein. dat zijn de speerpunten van de herinrichting van het Leidseplein in Amsterdam, die deze maand van start gaat.

Het Leidseplein is één van de drukste plekken in de hoofdstad. Het plein en de omgeving gaan de komende maanden helemaal op de schop. De herinrichting kent een aantal flinke uitdagingen. De werkzaamheden duren lang en zijn ingrijpend, en dat op een zeer druk punt in de stad waar auto's, trams, bussen, fietsers en voetgangers samenkomen. 

 

Om het plein bereikbaar en toegankelijk te houden wordt het project in delen uitgevoerd. Pas in 2021 is de planning dat het hele plein klaar is. 
 

Duurzame materialen

Voetgangers worden de baas op het Leidseplein, het plein wordt autovrij. De taxistandplaats gaat verhuizen en onder het KleineGartmanplantsoen komt een grote ondergrondse fietsenstalling. Voor de inrichting van het plein worden duurzame materialen gebruikt. Het plein krijgt grijze natuurstenen bestrating terwijl de fietspaden in rood natuursteen worden uitgevoerd.  Het carré van bomen in het terrassengebied van het Leidseplein en de rij bomen langs het Hirsch Gebouw worden uitgedund, voor meer zonlicht op het plein en een beter zicht op de monumentale gebouwen. De Hans Snoek fontein tegenover Amsterdam American Hotel wordt gehandhaafd in het nieuwe ontwerp. De kroonlantaarns rondom deze fontein blijven staan. De lantaarns op het terrassenplein worden vervangen door kroonlantaarns.

 

Grote zitbanken

Het Kleine-Gartmanplantsoen is straks dé nieuwe ontmoetingsplek van het plein. De taxistandplaats verhuist naar de Leidsebrug, met een taxiopstelstrook bij de Stadhouderskade/Leidsebosje. Op het nieuwe plein komt een lange natuurstenen zitbank. Hiermee is ook het hoogteverschil tussen De Balie en het City Theater op een elegante en praktische wijze opgelost. Onder het plein komt een fietsenstalling (circa 2.000 plekken) met een grote in- en uitgang voor fietsers aan de kant van de Zieseniskade en een voetgangers in- en uitgang ter hoogte van Palladium. De realisatie van de stalling betekent dat alle huidige bomen op het Kleine-Gartmanplantsoen (verschillend in soort en omvang) worden verwijderd. Op het nieuwe plein komen straks nieuwe bomen. Sinds najaar 2015 zijn er op het Kleine-Gartmanplantsoen tijdelijk ongeveer 600 fietsparkeerplekken gemaakt. Deze plekken zijn de komende jaren nodig om tijdens de uitvoering voldoende plekken te hebben. Het kunstwerk 'Blauwe Jan' - de hagedissen - komt terug in het groen en bij de ingang van de fietsenstalling. Een deel is op het moment in opslag.

 

Deze maand wordt gestart met de herinrichting van het Leidseplein met de renovatie van de Leidsebrug.

 

Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/leidseplein

Deel dit artikel