Nieuws

Team LOLA ontwerpt Groot Vijversburg

Een team bestaande uit LOLA, Deltavormgroep en Piet Oudolf heeft via een nationale aanbesteding waarvoor vijf teams waren geselecteerd, de opdracht gewonnen voor de parkuitbreiding Groot Vijversburg aan de rand van Leeuwarden.

Team LOLA ontwerpt Groot Vijversburg

De overige ontwerpteams waren B+B i.s.m. Michael van Gessel, OKRA, Hosper en Strootman. Het winnende ontwerp geeft een eigentijdse invulling aan twee nieuwe parkkamers, die een schakel vormen tussen het historische park, recreatiegebied de Lytse Wielen en natuurgebied de Grutte Wielen. 

 

Kamerstructuur door haagschermen


Centraal element in het ontwerp is de ‘Dwaalster’, een remix van twee historische parkfiguren: het sterrenbos en het labyrint. Deze structuur is opgebouwd uit vijf meter hoge bonte hagen, die als kamerschermen het bestaande weiland opdelen in parkruimtes voor uiteenlopend gebruik. Daarnaast legt de structuur verbindingen met het omliggende landschap en regelt het de bereikbaarheid van de verschillende velden.


Iedere kamer eigen functie


Elk uiteinde van de dwaalster heeft een eigen functie, waaronder een landschapsbalkon met zicht over het natuurgebied, een aanlegsteiger voor kanovaarders uit het recreatiegebied, een venster met zichtlijn naar het hoofdgebouw van het park en een hut met laarzen, van waaruit een moeraszone kan worden betreden. In een tweede parkkamer, die periodiek onder water kan lopen, ligt een aantal heuvels met vaste planten in een veld van knotwilgen. Via een gridstructuur van kleine dijkjes kunnen de heuvels worden bereikt.

Bewegingsvrijheid


Het ontwerp geeft de bezoeker een zo groot mogelijke keuzevrijheid in de manier waarop men door het park beweegt. In de dwaalster moet de bezoeker zelf zijn weg vinden naar de verschillende velden. De centrale ruimte geeft weliswaar overzicht in alle richtingen maar is tegelijkertijd richtingloos. Hiermee wordt in het ontwerp afstand genomen van de beschavings- en gezondheidsidealen waarmee het nabijgelegen romantische park en het modernistische recreatielandschap gemaakt zijn, en laat het de parkbezoeker zelf kiezen hoe deze het park wenst te gebruiken.
In 2013 zal de uitvoering van Groot Vijversbrug van start gaan.

Bekijk hier een film over de uitbreiding Groot Vijverburg


 

 

Deel dit artikel