Nieuws

Marktplein Apeldoorn krijgt complete metamorfose

Het marktplein in Apeldoorn is aan vernieuwing toe. Eind vorig jaar werd bekend dat uit vier ontwerpen het ontwerp 'Markthal', van architectenbureau West 8, werd uitgekozen.

Met de Apeldoornse Markthal wordt intieme, groene en aangename verblijfruimte gecreëerd. Door de toevoeging van een houten overkapping is het mogelijk om tijdens elk seizoen in de ruimte te verblijven. De Markthal heeft een zeer veelzijdig karakter. Zo kan het gebruikt worden voor de traditionele waardenmarkt, maar is het ook geschikt voor evenementen. Denk bijvoorbeeld aan een ijsbaan of concert.

 


Het winnende ontwerp van het marktplein vormt de basis van het vernieuwde marktplein, dat in 2021 definitief wordt opgeleverd. Het schetsontwerp wordt dit jaar omgezet in een definitief ontwerp. Daarbij wordt eveneens gekeken naar de suggesties die inwoners bij het stemmen aan het bureau hebben meegegeven. 

Einde van de levensduur

Na twintig jaar intensief gebruik is het Marktplein van Apeldoorn aan het eind van de levensduur. Dit is onder meer te zien aan het feit dat de afwatering, klinkers en de fonteinen met behulp van 'lapmiddelen' in stand worden gehouden. De grootte en leegte van het plein was dan ook jarenlang het gesprek waar maar niet over werd uitgepraat. Hoewel het een groot, kaal plein was in de laatste jaren, heeft het toch een hele belangrijke functie voor de stad. Daarom vond de gemeente het belangrijk de inwoners inspraak te geven, en ze dus te laten stemmen op hun favoriete ontwerp. 

Deel dit artikel