Nieuws

Bruggen Oranje Loper Amsterdam in het nieuw

Naast de Rode Loper, die dwars door het Amsterdamse centrum loopt, beschikt onze hoofdstad ook over een Oranje Loper. Langs dit traject gaat de gemeente 9 bruggen vernieuwen en straten beter inrichten.

Aanleiding hiervoor is een onderzoek waaruit blijkt dat deze bruggen en straten de afgelopen decennia zijn verwaarloosd, schrijft de gemeente. Daarnaast zit al het verschillende verkeer elkaar meer dan eens in de weg. Acht van de negen bruggen worden volledig vervangen. De andere brug wordt vernieuwd. De vervanging/vernieuwing is noodzakelijk, aangezien de bruggen belangrijk zijn voor de bereikbaarheid. De straten langs de Oranje Loper krijgen een andere indeling. Hiermee wil de gemeente de voetgangers, fietsers en trams van meer ruimte voorzien.

Bijzonder groot project 

De vernieuwing en vervanging van de bruggen is een enorme klus. Nog nooit eerder werden zoveel bruggen in één project onder handen genomen. De constructie van de te vervangen bruggen wordt volledig vervangen. Wel blijft het monumentale karakter van de bruggen behouden. 


De indeling van de straten gaat veranderen. Het plan is om voetgangers, fietsers en trams meer ruimte te geven en de auto juist ruimte in te laten leveren. Dit is bevorderlijk voor de verkeersveiligheid, komt de kwaliteit van de openbare ruimte ten goede en versterkt de doorstroming van het openbaar vervoer. 


De uitvoering van de werkzaamheden start in 2021. 

Deel dit artikel