Nieuws

Tiel vervangt openbare verlichting na klachten

Gemeente Tiel gaat alle straatlantaarns in een keer vervangen. Dit vanwege een massale klachtenregen over de openbare verlichting.

De klachten wenden zich vooral tot de straatverlichting die steeds kapot is, schrijft Omroep Gelderland. Het vervangen van alle straatverlichting gaat zo'n 125.000 euro kosten. Het zijn allemaal oude lampen, daarom wordt alles in een keer vervangen. 


"Zeker in de winter zijn we het aan de inwoners verplicht dat er grote verlichting brandt", stelt wethouder Frank Groen in het artikel van Omroep Gelderland. "Er zijn nu veel te veel lampen kapot, dus daar moet gauw iets aan gebeuren", aldus Groen. Een andere reden voor de grootschalige vervangingsopgave is dat het onderhoud opnieuw wordt aanbesteed.

Bezuinigingen

Volgens de wethouder is de relatief slechte kwaliteit van de lampen te wijten aan de bezuinigingen uit het verleden. Hierdoor is er onvoldoende geld om een goed beheer van de straatlantaarns vanuit het reguliere budget uit te voeren. Er is nu nog 60.000 euro beschikbaar. De overige 65.000 euro moet uit de pot van de algemene reserves worden betaald.

Geen duurzame ledverlichting

Er zijn ook lampen die onlangs al vervangen zijn. Deze worden niet nog eens opnieuw vervangen. Bij de grootschalige vervanging van de straatverlichting wordt niet ingezet op duurzame slimme ledverlichting. Dat zou de gemeente nog eens 2.5 miljoen euro extra kosten. Wel wordt overal hetzelfde soort licht aangebracht, zodat de verlichting niet verschilt in kleur en lichtsterkte. 

Deel dit artikel