Nieuws

Herinrichting Vijzelgracht in de zomer voltooid

De voormalige gracht in Amsterdam wordt momenteel getransformeerd in een groen plein met zitplekken, veel bomen en planten, dichtbij de entrees van de metro.

Wie uitstapt bij tram- of metrohalte Vijzelgracht, komt in de nabije toekomst uit op een groot plein met volop zitgelegenheid en in het groen. Ter hoogte van de Nieuwe Weteringstraat kunnen auto´s naar één van de drie lifthuisjes rijden die toegang bieden tot de nieuwe bewonersparkeergarage, waarvan de bouw waarschijnlijk volgend jaar start. Naast het groene plein blijft de ventweg bestaan, met een dubbele bomenrij van platanen en borders vaste planten. De ventweg wordt van de rijbaan afgeschermd door lage hagen. Zo kunnen auto´s en fietsers niet op willekeurige plaatsen op- en afrijden. Ook de luchtschacht van de metro wordt groen, een groene gevel van blauwe passie- en trompetbloem.

Fietsparkeren

Op de trottoirs worden 300 fietsparkeerplaatsen voorzien: rekken bij de twee metro entrees en in de zijstraten, fietsvakken aan de oostzijde en deels op het plein. In 2018 rijden er minder trams. Daarom wordt de tramhalte korter. Vanaf het Centraal Station zal er nog één tramlijn door de Vijzelstraat en de Vijzelgracht rijden. Het haltepaar komt weer op zijn oude plek terug, in de Nieuwe Vijzelstraat.

Terra rossa 

De trottoirs, fietsstroken en ventweg worden uitgevoerd in rode klinkers (terra rossa). Het stedelijk plein wordt een klinkermengsel van drie kleuren: terra rossa, antraciet en oker. De rijbaan wordt uitgevoerd in zwart asfalt met een blauwgrijze steenslag. De Vijzelgracht wordt verlicht met bolarmaturen en kroonlantaarns. Deze armaturen worden aan één spankabel opgehangen die aan de oostzijde wordt bevestigd aan de gebouwen en aan de westzijde aan de stalen combimasten. Aan de ventweg en op het plein worden kroonlantaarns geplaatst. De herinrichting van de Vijzelgracht en Nieuwe Vijzelstraat betreft het gebied tussen de Prinsengracht en het Weteringcircuit en is onderdeel van het mega-project Rode Loper

Deel dit artikel