Nieuws

Ambtenaar in identiteitscrisis

De wereld wordt steeds complexer, zeker voor ambtenaren. Vooral op gemeentelijk niveau krijgt de ambtenaar steeds meer voor z’n kiezen. Dit vraagt een andere manier van werken. Davied van Berlo is initiatiefnemer van het netwerk Ambtenaar 2.0 en geeft regelmatig lezingen over de ambtenaar van de toekomst. Tijdens de dag Ruimte & Licht van de Week van de Openbare Ruimte geeft hij een inspirerende keynote speech over het onderwerp.

 

“Niet zoveel”, is het antwoord op de vraag wat Van Berlo eigenlijk met licht heeft. “Ik ben er natuurlijk wel actief gebruiker van, maar ik ben niet werkzaam in de openbare verlichting.” Hij ziet zijn keynote vooral als aanvulling op de rest van de dag. “Want”, zo vindt hij, “naast je dagelijkse werkzaamheden ben je ook ambtenaar

 

Ambtenaren moeten steeds meer samenwerken met collega’s uit andere disciplines of met andere partijen. Dat vergt een andere manier van werken. Tevens komen er steeds meer initiatieven vanuit de samenleving. De ambtenaar krijgt meer een regierol. Daarbij komt hij steeds meer in contact met burgers. “Hij vraagt zich vaak af: wat is nu mijn rol? Wat is mijn meerwaarde?”
 

Controle over openbare verlichting

De veranderende wereld zorgt ervoor dat de ambtenaar zichtbaarder wordt voor de buitenwereld. “Men weet hem nu ook te vinden als er iets mis is. En anderzijds wil men steeds meer zelf de controle hebben, bijvoorbeeld over de openbare verlichting. Hoe ga je daarmee om?” De ambtenaar lijkt een beetje in een identiteitscrisis te zitten. “De ambtenaar wil graag iets doen voor de samenleving. Dat doet hij vanuit zijn functionele kennis. Maar het ambtelijk vakmanschap komt steeds meer naar voren.”

 

Tijdens de Week van de Openbare Ruimte verzorgt Van Berlo de afsluitende keynote speech van de dag Ruimte & Licht over de ambtenaar van de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.wvdor.nl

Deel dit artikel