Nieuws

Groningen werkt aan nieuw afvalbeleid

Gemeente Groningen is bezig met het opstellen van een nieuw afvalbeleid. Voor de gehele gemeente Groningen moet in 2021 een overkoepelend afvalbeleid op tafel liggen.

De gemeente Groningen streeft naar een afvalloze gemeente. Dit betekent zo min mogelijk afval en dat het aanwezige afval zoveel mogelijk hergebruikt en gescheiden wordt. Om dit te kunnen realiseren, is een goed afvalbeleid nodig. Er liggen twee opties voor een nieuw afvalbeleid op tafel: de optie 'extra voorzieningen' en de optie 'Diftar per aanbieding', zo schrijft de gemeente. 

Verschillende opties

Bij de optie 'extra voorzieningen' plaatst de gemeente extra glas-, textiel- en papiercontainers, zodat bewoners het afval gemakkelijker kunnen scheiden. De afvalstoffenheffing wordt bij deze optie berekend op basis van de grootte van het huishouden. Bij de optie 'Diftar per aanbieding' plaatst de gemeente eveneens extra containers. De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste tarief is voor ieder huishouden hetzelfde; daarnaast betaalt de inwoner een bedrag voor iedere keer dat hij afval aanbiedt. In mei maakt de gemeente een definitieve keuze. Daarvoor worden de opties momenteel verder onderzocht.

Containtertuin

De Groningse wijk Vinkhuizen heeft er een containertuin bij. Dit is als het ware een kleine tuin rondom een ondergrondse container, zo zet de gemeente uit op haar website. Het groen moet voorkomen dat de inwoners afval naast de container plaatsen. De desbetreffende containertuintjes zijn gemaakt van gerecycled plastic en gevuld met winterharde planten, zodat het er het hele jaar mooi en verzorgd uitziet. 

Deel dit artikel