Nieuws

Verkeersborden van rijstvlies in Buren

Het Gelderse Buren heeft een duurzame primeur te pakken. Daar zijn woensdag 9 oktober de eerste verkeersborden van het materiaal rijstvlies onthuld.

Het kost minder energie om borden van dit materiaal te maken en daarnaast zijn de borden volledig recyclebaar. De borden worden geperst van rijsvliesjes, steenzout en minerale olieën. OFN-directeur David Baars zou alle traditionele aluminium verkeersborden graag willen vervangen voor het materiaal van rijstvlies, olie en steenzout, wat ook wel Resysta genoemd wordt. 


Maar waarom dan Resysta in plaats van aluminium? "Ten eerste kost aluminum veel CO2 om te maken", stelt Baars in een artikel van Omroep Gelderland. "Daarnaast neemt de kwaliteit van aluminium in de loop van de tijd af", vervolgt hij. "Resysta is gemaakt van rijstkorrel en is daarmee onderdeel van de voedselketen. Daardoor blijft de CO2-uitstoot van dit product heel laag.

Proef

Het plaatsen van de rijstvliesborden betreft een proef. De komende tijd wordt getest hoe de borden zich houden. In de tussentijd gaat OFN verder met het produceren en ontwikkelen van andere toepassingen van dit materiaal voor in de openbare ruimte. Gemeente Buren heeft zich aangemeld als vrijwilliger voor een proeftuin voor de nieuwe producten van het bedrijf. 

Deel dit artikel