Nieuws

Amstelveen breidt led-verlichting uit

Na goed verlopen proeven met Innolumis ledverlichting heeft gemeente Amstelveen besloten om bestaande projecten uit te breiden en meer bestaande armaturen te vervangen door innovatieve ledverlichting. 

Amstelveen breidt led-verlichting uit

 

Terugverdienen


\"Nu we wat ervaring met led-verlichting hebben opgedaan, wordt het financiële aspect belangrijk\", zegt Hans van Grieken, OVL-beheerder, gemeente Amstelveen. \"Met Innolumis besparen we geld op energie en onderhoud, zodat we de armaturen kunnen terugverdienen.\" Het toepassen van energiezuinigere verlichting past binnen de doelstellingen van gemeente Amstelveen om energieneutraal te worden.

Pilotopstelling


In 2009 plaatste de gemeente dan ook zijn eerste projecten in pilot-opstelling. Inmiddels staat er ledverlichting bij onder meer de Amsteldijk (146 stuks 16 watt en 24 watt Golden Green), De Beneluxbaan (bij de Sportlaan en bij Hoeksewaard) en langs de Noorddammerweg. OVL-beheerder Hans van Grieken: “We hebben onze led-proeven uitgebreid onderzocht en geëvalueerd. Er blijkt geen enkele grote barrière te zijn voor het toepassen van led-verlichting in verstedelijkt gebied. Op grotere schaal gaat de kostprijs van de led-armaturen wel meewegen. De aanschafprijs van Innolumis armaturen is trouwens geen bezwaar. Dat verdien je met besparingen op energie en onderhoud wel terug.”

Beneluxbaan


De Beneluxbaan is een drukke verkeersader die van Noord naar Zuid dwars door Amstelveen loopt. De proefopstelling daar wordt in de loop van 2011 uitgebreid met 107  Innolumis Moonlight armaturen van 36 en 56 watt op 10 meter masten (107 stuks 36 watt, 16 stuks 56 watt). Het vervangen van de bestaande SOX 91-verlichting door de ledverlichting van Innolumis levert een besparing op van ruim 60 procent. Van Grieken: “We hebben bij de proefopstelling uitgebreide metingen verricht en de lichtniveaus zijn prima. Ook over de sociale acceptatie van de lichtkleur hebben we niet te klagen. Dat is overigens niet vreemd want we gaan van oranje naar wit licht.”

De voordelen


Voor gemeente Amstelveen is de toepassing van duurzame led-verlichting in de openbare ruimte geen toekomstmuziek meer. De voordelen zijn dan ook duidelijk: lager energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot, een langere levensduur en geen chemisch afval. Van Grieken verwacht dat de gemeente Amstelveen goedkoper uit zal zijn, gemeten over de levenscyclus van de led-verlichting: “Het zal ervan afhangen hoe je rekent. We verwachten dat de armaturen en de lichtbronnen 20 jaar mee gaan. Als ze dat halen, dan hebben we een uitstekende investering gedaan omdat we in de komende jaren een hoop zullen besparen op onderhoud en vervangende lichtbronnen. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat we nu led-verlichting zinvol kunnen toepassen voor een prijsniveau dat prima te verantwoorden is.”
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel