Nieuws

Geen revolutie, wel verrassing bij regiofinales Technasium Top Award

De finalisten van de Technasium Top Award zijn bijna allemaal bekend.Afgelopen vrijdag vond de één na laatste regiofinale plaats op Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Zeven teams uit de regio presenteerden hun concept aan de driekoppige jury. De teams waren in een eerder stadium verkozen tot winnaars van hun school en vertegenwoordigden nu hun school in de regiofinale.

 

Het team van SG Lelystad werd verkozen tot winnaar. Het team, bestaande uit vier meiden, presenteerde hun oplossing voor een donkere tunnel in hun gemeente: Tunnevisie. Het team krijgt tot en met april de gelegenheid te schaven aan hun ontwerp, eventueel een prototype te ontwikkelen en na te denken over de materialen, om hun idee nog beter te laten aansluiten bij de opdracht.

 

De jury bestempelde het concept als een goed uitgewerkt idee met veel potentie. "Een idee dat volgende week al zou kunnen worden toegepast", geeft juryvoorzitter Jeroen Oomkes aan. Oomkes was aanwezig bij alle regiofinales en is onder de indruk van de deelnemers. "Sommige presentaties zitten ontzettend goed in elkaar." Voor jurylid Harry van der Wal uit Groningen was het de tweede regiofinale. "De meeste ontwerpen zijn niet revolutionair. negentig procent maakt gebruik van bestaande techniek, maar dat is logisch. Die kinderen kijken natuurlijk ook op Google, ze zijn niet objectief. Toch zitten er zeer verrassende dingen bij."

 

Michael Taks, docent Industrieel Ontwerpen aan de Hogeschool Windesheim, was vooral onder de indruk van de runner up van deze regiofinale. Vier dames van het Emelwerda College uit Emmeloord presenteerden hun FlowerLight voor het Harmen Visserplein in Emmeloord. Het team maakt alsnog kans op een plek in de finale, die plaatsvindt op 22 en 23 april. Op de beurs Ruimte & Licht op 26 april in Nieuwegein presenteert de winnaar hun ontwerp.

Deel dit artikel