Nieuws

Boeren planten 50.000 bomen

Caring Farmers, MEERGroen en Urgenda slaan de handen ineen voor klimaat en biodiversiteit. Rondom de Nationale Boomfeestdag van 18 maart planten zij gezamenlijk 50.000 bomen op en rondom boerderijen.

De 50.000 gedoneerde bomen, van ongeveer 100 verschillende boomsoorten, zijn door kundige vrijwilligers geoogst in de natuur. Veelvoorkomende soorten zoals esdoorn, wilg en berk, maar ook bijvoorbeeld sleedoorn, goudwilg, rode druif, wilde appel, sering en kamperfoelie. Achttien Caring Farmers, van Brabant tot Friesland en tot Texel gebruiken de bomen om vooral heggen en hagen te planten op hun erf, oprijlaan en langs hun akkers. Zo creëren zij meer habitat voor insecten en vogels en leggen zij de komende jaren CO2 vast. 

Zo plant Roy Tomesen 10.000 boompjes in de uitloop voor zijn kippen en bijen om ‘een waar biodiversiteitsparadijs te creëren’ voor kip én bij. Jorrit Kiewik plant 1500 meter aan voedselwallen op zijn terrein voor vogels en insecten en worden er overal heggen en hagen aangelegd. Rick Huis in ’t Veld plant er 10.000 in een grote brede biodiverse haag van 500 meter lang en Inge Vleemingh plant er 1500 in singels rondom de ruimte van haar ‘wroetvarkens’.  

De Boomweggeefactie van MEERGroen bestaat al sinds 2008 en ieder jaar worden er meer zaailingen weggegeven. Dit jaar hoopt directeur Franke van der Laan er in totaal 100.000 weg te geven, mede met behulp van NLdoet. De helft van de boompjes gaat dit jaar naar de enthousiaste Caring Farmers, maar ook komt er een bos op de Floriade en kunnen individuele burgers bomen ophalen en planten. Caring Farmers is de belangenbehartiger voor boeren die graag natuur en biodiversiteit versterke

Deel dit artikel