Nieuws

Studenten plaatsen innovatieve lichtmast in Blitterwijck Venray

Tijdens de Light Challenge 2013 maakten studenten van Fontys Hogeschool Venlo een prototype lichtmast samen met de bewoners van Op de Smelen in Blitterswijck te Venray. Met de inzet van bedrijven werd de lichtmast gerealiseerd, inclusief computergestuurde en ín de mast geïntegreerde ledmodules, moodverlichting en speciale voetgangersverlichting. Vorige week werd de vernieuwende lichtmast in de wijk geplaatst. Binnenkort zullen bij de hogeschool en in het centrum van Venlo ook enkele exemplaren worden geplaatst.

Energiezuinig en comfortabel

De nieuwe verlichting heeft verschillende innovatieve eigenschappen op het gebied van energieverbruik en comfort. Alle lampen zijn vervangen door energiezuinige ledmodules en een speciale lichtsensor zorgt ervoor dat er nooit onnodig energie verspilt wordt. Het systeem in de lichtmast wordt aangestuurd middels een computer die geheel naar wens te programmeren is. Zo kan het licht op bepaalde tijdstippen gedimd worden naar iedere gewenste waarde. De computer stuurt tevens een moodlamp aan, een klein lampje dat al naar gelang de temperatuur van kleur veranderd en in de winter een warme uitstraling geeft door rode verlichting en in de zomer een koele uitstraling door blauwe verlichting. Tenslotte heeft de mast speciale voetgangersverlichting die vervelende donkere hoeken op het voetpad verminderd. 

 

Armaturen geïntegreerd in de mast

De meest bijzondere innovatie van de studenten is wellicht wel het feit dat de armaturen niet op of aan de paal zijn gemonteerd, zoals bij de meeste masten, maar ín de paal zijn geïntegreerd. Bijkomend voordeel is dat de kappen niet langer een functionele vormgeving moeten hebben maar meer dienen als ornament en dus qua vormgeving aangepast kunnen worden aan de wensen van de gemeente. 

 

Onthulling

Op 7 juli is de lichtmast onthuld bij de afvalcontainers in Blitterswijck. De bewoners zijn erg blij met het ontwerp van de enthousiaste studenten. Bij de productie kregen de studenten gratis hulp van allerlei bedrijven. Zo produceerde Nedal de palen in Utrecht, haalde Staalmeesters ze op en boog ze in Wanssum in de juiste vorm. Lightronics leverde de ledmodules en stroomvoorziening, Greijn (Reuver ) de doorzichtige kunststof kappen onder de lamp en Helotech (Venray ) de kappen van de hoofdverlichting en voetgangersverlichting. In deze verlichting is het logo van de gemeente Venray verwerkt. De buizen voor de voetgangersverlichting werden gelaserd door CLT uit Horst. Toen de kleur voor de masten was bepaald met de bewoners van Op de Smelen, zorgde Thielco (Reuver) ervoor dat alle onderdelen van poedercoating zijn voorzien. Ziut zorgde ervoor dat de mast werd opgehaald bij de Fontys en heeft deze bij Op de Smelen geplaatst.

 

Light Challenge

Dit project is het vervolg op de Light Challenge 2013 . Aan deze innovatieve ontwerpwedstrijd voor studenten deden negen teams uit heel Nederland mee. Zij bogen zich over de vraag: ‘Hoe maak je straatverlichting innovatiever en zuiniger en ook nog eens zó, dat bewoners van de straat het mooi vinden?’ Hoewel de studenten van de Fontys Hogeschool toen niet de hoofdprijs won, bedacht het team zo’n goed concept dat het een vervolg kreeg. Dat is goed nieuws voor de bewoners van de Blitterswijckse straat, die vorig jaar en dit jaar enthousiast meedachten met de studenten. En goed nieuws voor de andere studenten en de bewoners van Venlo. Van de in Blitterswijck ontworpen mast worden namelijk de komende tijd ook twee exemplaren bij de Fontys Hogeschool en twee in het Venlose stadscentrum geplaatst.

 

Verlichtingsbeleid in samenspraak met bewoners 

De gemeente Venray wil haar beleid op het gebied van openbare verlichting herzien, in nauwe samenwerking en samenspraak met bewoners. Het doel is openbare verlichting op maat die aansluit op de eisen van de mensen die er het meeste mee te maken hebben.

 

Deel dit artikel