Nieuws

Openbare ruimte rond Amstelstation Amsterdam op de schop

Nu de Amsterdamse gemeenteraad akkoord is gegaan met het definitieve ontwerp voor het gebied rond het Amstelstation in Amsterdam, kan begonnen worden met de herinrichting.

De huidige situatie bij het Amstelstation is onoverzichtelijk. De openbare ruimte wordt niet efficiënt gebruikt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties. Het doel van de herinrichting is om het gebied rond het Amstelstation levendig en veilig te maken, waar het prettig verblijven is voor bewoners, passanten en reizigers. Dit alles zal gebeuren volgens de Puccinimethode, een manier voor het creëren van een herkenbaar straatbeeld door de hele stad.


Verbetering mobiliteit

Door autowegen samen te voegen, de tramlus naar de zijkant van het station te verplaatsen en ondergrondse parkeergarages te realiseren wordt ruimte gemaakt voor een nieuwe inrichting van de openbare ruimte. Zo komen er meer voetpaden en verbeterde fietsroutes. Samen met het toevoegen van fietsenstallingen wordt het gebruik van de fiets verder gestimuleerd. Ook het tram- en busstation worden vernieuwd. Door nieuwe overkappingen en korte looproutes tussen de stations ontstaat een aantrekkelijke overstap. Deze veranderingen leveren een nieuw en overzichtelijk stationsplein op.


Groen

Uitgangspunt van het ontwerp is dat het gebied groen blijft. Gekapte bomen worden gecompenseerd. Verder is in het ontwerp ruimte gemaakt voor een burtparkje en worden er vaste plantenbakken op het voorplein gezet.


Meubilair

Voor het meubilair rond het Amstelstation wordt uitgegaan van standaard Puccini meubilair. Zo zijn 3 meter lange dubbele canapé retro banken ingepland en op de kopse kant van het busstation komen twee lange enkele banken van 5 meter. Deze bestaan uit lange houten latten op een degelijk onderstel met luxe uitstraling. Op de verhoogde groebvakken worden secundaire zitmogelijkheden gecreëerd. In het hele gebied komen stalen afvalbakken.

Deel dit artikel