Nieuws

Betonnen klinkers maken lucht schoner

Uit een proef in gemeente Hengelo blijkt dat speciale straatstenen vervuilde lucht kunnen zuiveren van fijnstof, smog en zure regen. De klinkers zijn ontwikkeld door de Universiteit Twente in samenwerking met Struyk Verwo Infra. 

Betonnen klinkers maken lucht schoner

 

Deklaag zet NOx gassen om


Na jaren van intensieve research heeft Struyk Verwo Infra samen met de Universiteit Twente een luchtzuiverende betonnen bestrating ontwikkeld. Een specifiek type titaandioxide (TiO2) in de deklaag van deze bestrating zet onder invloed van ultraviolet licht NOx-gassen om in een niet schadelijk nitraat. NOx veroorzaakt smog en zure regen. Het onschadelijke nitraat lost bij een regenbui op en spoelt verdund weg in het riool.

NOx-gehalte 25 tot 45 % lager


De testen vonden afgelopen najaar plaats in Hengelo waar de drukke Castorweg werd heringericht; duizend vierkante meter weg werd voorzien van de luchtzuiverende betonstenen. Ter vergelijking is een andere strook van duizend vierkante meter belegd met normale stenen. Onderzoekers van de TU/e hebben dit voorjaar drie dagen luchtmetingen gedaan. Boven het stuk met luchtzuiverende steen bleek het NOx-gehalte 25 tot 45 procent lager dan boven het stuk met gewone stenen. In het laboratorium was al aangetoond dat de betonstenen luchtzuiverend werken.


Tweede test in Rotterdam


De fabrikant gaat de stenen echter nog niet op de markt brengen. Uit de uitgebreide buitentest in gemeente Hengelo bleek namelijk dat de luchtzuiverende werking na verloop van tijd stagneerde omdat de poriën van de stenen dichtslibten met zouten. Daarom wordt er een waterafstotende stof aan de stenen toegevoegd. Uit een tweede test in onder meer Rotterdam moet blijken of de luchtzuivering dan wel continu doorgaat.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel