Nieuws

Verlaten New Yorkse spoorlijn wordt groen en hip park

De kans is zeer aannemelijk dat New York op den duur een tweede, zogenoemde High Line krijgt, een openbaar park op een voormalige spoorweg. De QueensWay, waarvoor inmiddels vergevorderde plannen zijn, moet in Queens komen.

De voormalige Long Island Rail Road moet omgezet worden naar een openbare ruimte. Het park wordt ongeveer vijf kilometer lang , doorkruist een groot deel van de wijk Queens en verbindt het Rego Park met het Ozone Park. In de ontwerpen van DLANDstudio architects + landscape architecture is ruimte voor fiets- en wandelpaden. De omgeving wordt aangekleed met veel groen. Bovendien is er educatieruimte in de open lucht voor omliggende scholen en een klein open podium voor optredens. Ook is er de mogelijkheid om te sporten.

Verscheidenheid aan spoorlijnen

QueensWay loopt langs woonwijken, winkelgebied en metrolijnen. Langs het voormalige treintraject wonen naar schatting meer dan 300.000 mensen. Het is een project van grote omvang, aangezien de inrichting van Queens voor een groot deel is bepaald door de verscheidenheid aan spoorlijnen die in de late negentiende en begin twintigste eeuw kriskras door het gebied zijn aangelegd.

 

Het plan voor de zogeheten High Line bestaat al sinds 2011. De twee non-profit organisaties, The Trust for Public Land en The Friends of The Queens, hebben inmiddels zo’n twee miljoen dollar opgehaald voor het project.

 


De huidige staat van Long Island Rail Road.

Deel dit artikel