Nieuws

Minisymposium 'Waarnemen van Kunstlicht'

De Voormalige Stadstimmertuin in Amsterdam was op 7 januari het decor voor een uitermate goed bezocht minisymposium over het waarnemen van kunstlicht. Een aantal topsprekers nam de toehoorders mee in de wereld van het licht, het oog en zaken als contrast en helderheid.

Het symposium werd gehouden ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Willem Zandvliet bij Rijkswaterstaat. In de zaal dan ook niet alleen lichtprofessionals, maar ook vrienden en familie. Eric Vendel opende de middag met mooie woorden voor de jubilaris, die vervolgens zelf het woord nam met een korte terugblik op zijn loopbaan.

 

“Er zit heel veel kennis in deze zaal, het is alleen zo jammer dat die kennis vooral bij de boomers zit”, begin Zandvliet. Om vervolgens herinneringen op te halen aan de energiezuinige Ramspolbrug en de 25 jaar oude Leidraad Energiezuinig Ontwerpen. Ook al zit Zandvliet tegen zijn pensioen aan, dat weerhoudt hem er niet van om innovatief bezig te blijven. De komende tijd zal hij zich richten op probeam verlichting, die minder lichthinder op zal leveren voor automobilisten op de snelweg. De grootste verandering in de loopbaan van Zandvliet, en met hem velen, was de komst van led. “ik weet zeker: er komt nooit meer iets anders”, klonk het overtuigd.

 

Wout van Bommel, die na Zandvliet het podium besteeg, was het daar niet mee eens. In zijn lange loopbaan heeft Van Bommel al zo veel innovaties voorbij zien komen dat hij zich niet kan voorstellen dat er nooit meer een nieuwe lichtbron zal komen. De lichtprofessor gaf een minicollege over alle lichtbronnen die in de geschiedenis voorbij zijn gekomen. Van de toorts naar de verbrandingslamp, via de gaslamp naar de elektrische lamp.

 

Vervolgens was het de beurt aan Rik Spiering die kort een uiteenzetting gaf over zijn onderzoek naar contrasten bij Probeam snelwegverlichting. Dit onderzoek voert hij samen met Willem Zandvliet uit en moet ertoe leiden dat snelweggebruikers minder lichthinder ervaren en dat dus de veiligheid verbetert.

 

Peter Hanselaer, professor aan de Universiteit van Leuven, deed een uiteenzetting over helderheid. Waarom is dit zo belangrijk? Helderheid is van invloed op onze veiligheid, de leesbaarheid, zichtbaarheid, comfort en glare. Met enkele voorbeelden liet Hanselaer zien welke zaken van invloed zijn op de helderheid.

 

Maarten Kamermans is neurofysioloog aan de Universiteit van Amsterdam en leerde de zaal meer over het netvlies. “Hoe worden de beelden die we ontvangen doorgestuurd naar onze hersenen?” Kamermans laat zien dat onze oogzenuw daarbij een bottleneck is. Maar ook hoe onze hersenen getraind zijn in het ‘uitgummen’ van overbodige informatie. “We kunnen immers maar een klein aantal objecten onthouden, het is dan ook zaak om het aantal objecten bijvoorbeeld op de weg te beperken.”

 

Deel dit artikel