Nieuws

Tilburg krijgt levendig nieuw stadsplein

Het Stadsforum wordt een levendig en nieuw aan te leggen stadsplein in Tilburg. Met verschillende stakeholders is inmiddels een definitief ontwerp bepaald. Binnen enkele jaren ontstaat in de ruimte tussen de Schouwburg, concertzaal met kunstcluster, Factorium, Heikese kerk, het Kantongerecht, het paleis-raadhuis en stadhuis een bruisend plein.

Op het nieuwe Stadsforum worden uiteindelijk verschillende evenementen georganiseerd zoals de wekelijkse markt, de kermis en Tilburg Zingt. Het verkeer krijgt ook een plek, maar het doorgaande verkeer op de Paleisring moet wel flink verminderen. Het nieuwe plein wordt in de toekomst een stuk groener en klimaatbestendiger.

In relatie tot de plannen voor het Stadsforum krijgt ook het Koningsplein een metamorfose. Het Koningsplein wordt Koningswei: met veel groen, een verbinding naar de Piushaven via de huidige Koopvaardijstraat en appartementen. 

Definitief ontwerp

Inmiddels is het Definitief Ontwerp van het Stadsforum klaar. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met het Binnenstadsmanagement Tilburg (BMT), Stichting Tilburgse Markten, het kunstcluster (Theaters Tilburg, Fontys en het Factorium) en het planteam Stadsforum/Koningswei (met daarin omwonenden en ondernemers uit de directe omgeving). In februari beslist het college en in maart de gemeenteraad over het raadsvoorstel Definitief Ontwerp (DO) van het Stadsforum. In de maanden daarna wordt het ontwerp uitgewerkt en komen er kostenramingen. Als de raad in het 4e kwartaal van 2021 instemt met het budget voor de aanleg van de 1e fase (Willemsplein) start de aanleg in het voorjaar van 2022. De werkzaamheden duren circa tien maanden.

Enquête

 

De gemeente Tilburg hield in oktober 2020 een enquête. Waarvoor zou u het stadsforum graag bezoeken, was de vraag die centraal stond. Ruim 1200 mensen vulden de enquête in. De meeste mensen verwachten het nieuwe plein te bezoeken om te ontspannen in het groen (77,4 procent), voor grote evenementen (71,1 procent) of om elkaar te ontmoeten (68 procent).

Over het verkeer langs het Stadsforum waren de ondervraagden het niet helemaal eens. Sommigen pleitten voor een volledig autovrij gebied, maar de doorstroming in het centrum blijft ook belangrijk.

Bekijk hier het filmpje over het ontwerp


Deel dit artikel