Nieuws

'Led is een golf, digitalisering een tsunami.'

De digitalisering van licht gaat een enorme impact hebben op ons leven, vele malen groter dan de ‘leddificatie’ van licht. Aan het woord is Kees van der Klauw, Senior Vice President van Philips Research Lighting. Hij ziet licht als belangrijkste medium voor de toekomst.

Van der Klauw was één van de key note speakers tijdens het Smart City Lighting Event in Eindhoven. “Een Smart City bouwen is een platform bouwen”, hield hij zijn toehoorders voor. “Smart Lighting gaat over mensen, niet over techniek. Velrichting gaat een rol spelen in wereldwijde trends, zoals klimaatverandering, opwarming van de aarde en veiligheid.”
 

The Edge

De techniek is niet hetgeen dat de ontwikkeling van Smart Lighting nog gaat tegenhouden. Over een tijdje worden alle kantoorgebouwen zo ingericht als dat van Deloitte in Amsterdam. In het nieuwe kantoor The Edge is slimme verlichting toegepast. Sensoren kunnen waarnemen of er mensen in de ruimte zijn en daarop de verwarming aanpassen. Of de sensoren vertellen het gebouwbeheer of een kamer in gebruik is en of die moet worden schoongemaakt.
 

Communicatie

Of burgers de digitalisering van het licht echt gaan omarmen hangt voor een deel af van communicatie. Waar de overgang naar led vrij soepel verliep, zal de digitalisering van licht een veel grotere impact hebben op ons leven. Onbekend maakt onbemind, hoe denkt Van der Klauw om te gaan met sceptische burgers? “Het is belangrijk om dingen te laten zien, door middel van large scale piloting.” Onder meer in de gemeente Eindhoven gebeurt dat al. In het kader van de Roadmap 2030 zijn in Eindhoven tien Living Labs gestart.
 

Kansen en bedreigingen

Naast alle kansen die de digitalisering van het licht biedt, zijn er ook bedreigingen te zien als het gaat om al die data die ‘rondzwerft’ op straat. “Dat klopt”, geeft Van der Klauw toe. “Met zaken als data en privacy moet je heel voorzichtig mee omgaan, van het begin af aan al. Je moet de grote jongens erbij betrekken.”

Deel dit artikel