Nieuws

Gemeente Rotterdam winnaar Gouden Tegel

De gemeente Rotterdam heeft het NK Tegelwippen gewonnen van de gemeente Amsterdam. De Rotterdammers wipten bijna 1500 stoeptegels meer dan Amsterdammers. Ruim 90.000 stoeptegels werden in beide steden ingeruild voor gras, bloemperken en geveltuinen.

In totaal werden er in Rotterdam 47942 tegels gewipt. Verantwoordelijk wethouder Wijmenga is trots op het resultaat. "Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, overal vergroening en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen!"

Burenactiviteit

De hele zomer riep de gemeente Rotterdam bewoners op om tegels te ruilen voor planten, bloemen en/of struiken. Op de 1.000 geveltuinencampagne reageerden Rotterdammers héél enthousiast. Drijvende kracht achter die actie Raymond Landegent: "Zoveel mensen gingen aan de slag in hun buurt of straat en legden 959 nieuwe geveltuinen aan. In Oud-Mathenesse zijn 40 geveltuinen gerealiseerd, in Kralingen 10 eetbare geveltuinen, op de Prins Hendriklaan op het Noordereiland staken bewoners elkaar aan en zijn er 20 geveltuinen gerealiseerd, het Hoogkwartier is groener geworden door de plaatsing van 10 blauwe regens, de Dunantstraat en de St. Jobskade zijn flink vergroend, bij de Jan van Loonsflat is 40 meter geveltuin gerealiseerd en ga zo maar door. Het was de ideale buren-activiteit die tijdens corona wél door kon gaan."

Twee hoogtepunten waren de aanleg van de twee langste geveltuinen van Nederland. Met de hulp van 50 vrijwilligers is 142 meter geveltuin aangelegd bij de Kroon in Rotterdam-west. En zelfs een record van 200 meter geveltuin bij woongebouw de Peperklip in Rotterdam-Zuid. 

Deel dit artikel