Nieuws

Koningsplein cadeau voor gemist koninklijk bezoek

Vanwege de troonwisseling ging het bezoek van de koninklijke familie aan de gemeenten Amstelveen en Graft-De Rijp dit jaar niet door. Als troostprijs hebben Nederlandse betonfabrikanten de gemeenten op 23 april een plein aangeboden met de beeltenis van koning Willem Alexander. 

Koningsplein cadeau voor gemist koninklijk bezoek


Vijf grijstinten

In beide gemeenten is met behulp van betonnen straatstenen in vijf verschillende grijstinten een portret van 7 bij 5 meter van Willem-Alexander gevormd. In Amstelveen ligt het kunstwerk midden in het centrum, op het Stadsplein. Bezoekers en bewoners die uitkijken op het plein hebben prachtig zicht op het portret van Willem-Alexander. In Graft-De Rijp is de beeltenis van de koning voortaan te zien aan de Driemaster.

Teleurstelling

“Omdat het koninklijk bezoek op Koninginnedag niet doorgaat vanwege de troonwisseling was er in beide gemeenten teleurstelling, terwijl dit eigenlijk een heuglijk feit is. Ze waren tenslotte al een jaar bezig met alle voorbereidingen. Toen dachten we: kunnen we beide gemeenten geen troostprijs geven? Dan kunnen we meteen laten zien hoe mooi betonstraatstenen zijn en wat er allemaal mee mogelijk is,” verklaart directeur Ton Pielkenrood van de BFBN, de brancheorganisatie van betonfabrikanten.

Tijdelijk

De twee gemeenten reageerden meteen enthousiast op het idee. Het plein in de vorm van Willem-Alexander is ontworpen door oud-stratenmaker Jan de Jong, die gespecialiseerd is in figuraties in bestratingen. Het koningsplein is gerealiseerd door bouwbedrijf Dura Vermeer en betonfabrikant Struyk Verwo. In Amstelveen is het plein voorlopig tijdelijk.

Promotie

Met de originele actie wil de BFBN-Bestratingsproducten de betonnen straatsteen promoten. Die heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Door de toplaag van 100 procent natuursteen behoudt het product alle voordelen van betonsteen, zoals duurzaamheid en maatvastheid, maar kan er daarnaast gespeeld worden met kleur en vorm. Pielkenrood: “Als de koninklijke familie volgend jaar naar beide gemeenten afreist voor Koningsdag, en als de beeltenissen daar dan nog steeds liggen, dan kan ze zelf zien hoe mooi de pleintjes zijn. Dan is de troostprijs een hoofdprijs geworden.”

Opleidingen

Bij de aanleg is ook een leerling-stratenmaker van leerbedrijf SPG Noord-Holland betrokken. Daarmee wil de BFBN het vak van stratenmaker promoten. “Van zo’n project steken ze heel veel op en ze hebben iets om trots op te zijn. In de trant van: ‘Kijk eens, dat heb ik gemaakt.’ Ook willen we de schijnwerpers richten op de opleidingen. Momenteel is er een behoorlijke uitstroom van personeel uit de bouw. Straks trekt de markt aan en dan hebben we jonge mensen nodig,” stelt Pielkenrood.

Deel dit artikel