Nieuws

Groningen in jaar tijd dubbel zo zonnig

In de stad Groningen is het aantal zonnepanelen in het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Het aantal zonnepanelen groeide van 114.000 naar ruim 230.000. De groei is mede te verklaren door de aanleg van Zonnepark Roodehaan, gelegen langs de A7.

Groningen had de ambitie om in 2018 100.000 zonnepanelen in de gemeente aangelegd te hebben, schrijft de gemeente op haar website. Dit is met de verdubbeling van het aantal zonnepanelen afgelopen jaar ruimschoots gehaald. Het grootste gedeelte van de zonnepanelen ligt op daken, de rest is gerealiseerd in verschillende parken.

De jaarlijkse telling van het aantal zonnepanelen is voortgekomen uit het energieprogramma van de gemeente. In dat programma staat onder meer dat Groningen de missie heeft in 2035 energieneutraal te zijn. Volgens wethouder Gijsbertsen van duurzaamheid speelt zonne-energie hierin een cruciale rol. Naar schatting komt in 2035 zo’n 60 % van alle energie uit lokale zonnepanelen. Hiervoor zijn ruim 2,5 miljoen zonnepanelen nodig. Daarom heeft Groningen nu de volgende missie opgesteld: in 2023 wil de gemeente 700.000 zonnepanelen in de gemeente hebben.

Deel dit artikel