Nieuws

Energiebesparende verlichting in Oud-Beijerland

Bij de noodzakelijke vervanging van een deel van de openbare verlichting in Oud-Beijerland, wilde de gemeente inzetten op energiebesparing. De keus is gevallen op Prunus-armaturen van Lightronics.

De combinatie van led-armaturen en het toepassen van een dimregime draagt bij aan de duurzaamheidsambities die het dorp heeft heeft op het gebied van openbare verlichting. De energiebesparing ten opzichte van conventionele armaturen is 57 procent. Door de dimfunctie wordt dit percentage verhoogd naar 68 procent. 


De noodzakelijke vernieuwingsslag van de armaturen was een natuurlijk moment om aandacht te besteden aan energiebesparing, en tegelijkertijd ook om led-armaturen te gaan toepassen. Bij de oriëntatie op nieuwe armaturen speelden de doelstellingen die Oud-Beijerland formuleerde op basis van het landelijk Energieakkoord een belangrijke rol. Zo dient in 2020 minimaal 40 procent van de verlichting energiezuinig te zijn en te beschikken over slim energiemanagement. Daarnaast moet de openbare verlichting dan 20 procent minder energie gebruiken ten opzichte van 2013, oplopend naar 50 procent in 2030. 


Aan het begin van het vervangingsproces heeft Oud-Beijerland lichtberekeningen laten maken. De Prunus-armatuur is in verschillende modellen leverbaar, waardoor de omgeving herkenbaar kan worden ingericht. In het dorp zijn verschillende proefarmaturen geplaatst bij het zwembad. De reacties hierop waren positief: inwoners gaven aan dat de armaturen er mooi uitzien en een frisse uitstraling hebben. 


Na de proef bij het zwembad, zijn stapsgewijs 650 armaturen geplaatst in verschillende woonwijken en het centrum. Het grootste deel daarvan zijn Prunus A3-armaturen. Deze armatuur zorgt voor aangenaam, niet verblindend licht door een combinatie van clear bowl optica-afscherming en een heldere lichtkap. Daarnaast zijn A2-armaturen geplaatst. Het licht van deze armatuur zorgt dankzij de gematteerde kap juist voor een zachter lichtbeeld. 


De toegepaste armaturen beschikken over vijf standaard dimregimes die aan de hand van vooraf ingestelde tijdsinstellingen van vermogen en lichtsterkte veranderen. De energiebesparing kan, afhankelijk van het dimregime, oplopen tot 34 procent. De komende jaren wordt in Oud-Beijerland en omgeving nog meer focus gelegd op energiebesparing inzake openbare verlichting. Het totale areaal van de gemeente Hoeksche Waard, waar Oud-Beijerland sinds 1 januari onder valt, bestaat uit bijna 30.000 armaturen. 

Deel dit artikel