Nieuws

Allure terug in oudste winkelstraat

Allure teruggebracht in oudste winkelstraat Nijmegen Voor de gemeente Nijmegen heeft Lichtvormgevers het lichtontwerp in de Lange Hezelstraat gecreëerd, uitgewerkt naar een lichtadvies en de realisatie uitgevoerd. De straat bevat veel historisch erfgoed dat in de oorlog gespaard is gebleven. Het licht moest de identiteit van dit unieke stadsbeeld versterken. 

Allure terug in oudste winkelstraat

 

Historisch erfgoed


De Lange Hezelstraat bevat veel historisch erfgoed en het is een wonder dat de gehele straat in de oorlog gespaard is gebleven. Het licht moest de identiteit van dit unieke stadsbeeld; statigheid en allure versterken, waarbij zorgvuldig moest worden omgegaan met alle rijks- en gemeentelijke monumenten. De gemeente Nijmegen is een groene gemeente en hecht veel waarde aan energiebesparing en aandacht voor het milieu. Uit een proefopstellingen is gebleken dat met de Focalflood van Erco het optimale lichtbeeld kon worden gecreëerd. De armaturen zijn uitgevoerd met de duurzame LEDtechniek, zodat ook invulling kon worden gegeven aan het groene karakter van de gemeente.   

Sfeerverhogende lichtsluier


De verlichting met een speciaal façadeoptiek van Erco zorgt voor een sfeerverhogende lichtsluier over de gevels en maakt de structuur van de straat weer zichtbaar. De verlichting zit dicht op de gevels, waardoor een bijzonder strijklichteffect ontstaat en de instraling in de bovenwoningen nihil is. De in de gevelkleur afgewerkte bekabeling is zo bepaald en aangebracht dat deze zoveel mogelijk wegvalt op de gevels.

Nominatie


De samenwerking met verschillende betrokkenen heeft geresulteerd in een prachtig lichtresultaat, waar de gemeente Nijmegen, ondernemers, bewoners en Lichtvormgevers met recht trots op mogen zijn. De renovatie van de Lange Hezelstraat is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2012.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel