Nieuws

'Winsum mooiste dorp van Nederland'

Het Groningse dorp Winsum is door de ANWB verkozen tot mooiste dorp van Nederland. "Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp", aldus de jury.

Naast Winsum waren ook Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant), Hollum (Friesland) en Urk (Flevoland) genomineerd voor de ANWB-verkiezing van mooiste dorp van Nederland. De jury heeft vijf specifieke redenen waarom er voor Winsum gekozen is:

1. Het Winsumerdiep en het haventje geeft sjeu aan het dorp en lijmt de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.

2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.

3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.

4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen.

5. 59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumentenDe jury bestaande uit: Wim Daniëls: cabaretier en auteur, Jaap Evert Abrahamse, architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Marieke Haafkens, ANWB Eropuit, route-expert reisde het hele land door om de genomineerde dorpen te bezoeken en te beoordelen. Daarbij werd vooral gekeken naar authenticiteit (echt dorp of museum), ruimtelijke samenhang (dorp met duidelijke kern), levendigheid: winkels, kroegen, markt, dorpsplein, monumenten en in het oog springende gebouwen, verhouding bebouwing/groen en recreatief aspect. Na uitvoerig juryberaad, met de nodige discussies, koos de jury Winsum als mooiste dorp van Nederland.

Bron: ANWB

Deel dit artikel