Nieuws

Zonneparken omgebouwd tot bijenparken

De zonneparken van SolarEnergyWorks krijgen een andere bestemming: de parken zullen worden omgebouwd tot bijenparken. Hiervoor heeft de projectontwikkelaar een overeenkomst gesloten met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Beide partijen willen er met deze samenwerking voor zorgen dat de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbetert. SolarEnergyWorks gaat haar parken daarom zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen.

Hernieuwbare energie en natuurontwikkeling

Zonnepark Aadijk in Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar circa twaalf bijenkasten. Elke bijenkast kan onderdak bieden aan zo'n 30.000 honingbijen. De samenwerking tussen de NBV en SolarEnergyWorks sluit aan bij de ambitie van Almelo om te omgeving te vergroenen en te verduurzamen. Dat stelt duurzaamheidswethouder Van Mierlo van gemeente Almelo. "Op zonnepark Aadijk is te zien hoe je tegelijk kunt investeren in hernieuwbare energie én natuurontwikkeling."

Bijen zijn onmisbaar

De bijenkasten die op de zonneparken geplaatst worden, zijn perfect ingepast in het landschap: omgeven door groen en afgesloten voor publiek. In dergelijke, rustige omgevingen kunnen bijen en andere insecten uitstekend aarden. Dat is niet alleen belangrijk voor imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is fruitteelt amper mogelijk. 


Samen met plaatselijke imkers en NBV gaat SolarEnergyWorks informatieborden bij de zonneparken plaatsen en voorlichtingscentra openen over de bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Verder gaat SolarEnergyWorks de NBV financieel ondersteunen.

 
De projectontwikkelaar heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld, wat gelijk staat aan de oppervlakte van 280 voetbalvelden. Daarnaast is er nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle parken een toevluchtsoord worden voor bijen en andere insecten. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenpopulatie en de leefomgeving van andere onmisbare insecten. 

Deel dit artikel