‘Circulaire bomen zijn waardeverhogend en niet slechts een kostenpost’

maandag 30 mei 2022
timer 2 min
Het bedrijf Groen als een Service (GAES) geeft inhoud aan de maatschappelijke discussie over de waarden en baten van het groen in de openbare ruimte. Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres komt Wil Jacobs meer vertellen over de waarde van een circulaire boom. “Circulaire bomen zijn waardeverhogend niet slechts een kostenpost”, stelt Jacobs.

GAES benadert de inrichting van de openbare ruimte niet vanuit een traditionele manier. Door groen meetbaar te maken wordt er een meerwaarde gecreëerd voor de fysieke leefomgeving, zegt Jacobs. “Wij kijken vanuit verschillende ecosysteemdiensten naar de problematiek en doelstellingen van een locatie en vervolgens maken we een herinrichtingsplan samen met alle stakeholders. Met behulp van sensoren, scans en data-analyses sturen we constant bij om de gestelde doelen voor een bepaald gebied ook daadwerkelijk te behalen en aanpassingen door te voeren. Zo helpen we alle stakeholders om de openbare ruimte functioneel te (her)inrichten.”

Metafoor

De uitdagingen voor de openbare ruimte zijn enorm de komende jaren. Dit komt niet alleen door de klimaatverandering en de terugloop in biodiversiteit. De sterk groeiende behoefte aan woningen, de versteningen en verdere verdichting zorgt voor enorme druk op onze openbare ruimte. Het optimaal inrichten van deze ruimte vraagt om steeds meer vakkennis en gebruik van inzichten uit alle data, zo vinden ze bij Groen als een Service. “We kijken naar een duurzame en circulaire inrichting vanuit het 10R-model voor circulariteit. Hoe kun je groen een zo lang mogelijk leven geven en hoe zorg je ervoor dat bomen een belangrijke plek krijgen in het ecosystemen van de openbare ruimte? We hebben veel uitdagingen voor de openbare ruimte en de ruimte is schaars. Daarom zeggen wij: zie een dorp of stad als een bomenkwekerij. In smalle straten kun je bomen best 10 tot 15 jaar laten groeien in een bomenbak. Vervolgens kan de boom verplaatst worden naar een andere locatie met meer ruimte, een natuurlijke habitat waar de boom oud kan worden. Nu zie je dat als bomen te groot worden ze soms in de versnipperaar belanden of naar een biocentrale worden gebracht. Als de boom niet te herplanten is binnen de gemeentelijke grenzen dan kun je kijken naar een andere hoogwaardige oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een boom in een andere gemeente of maak hoogwaardige producten voor de openbare ruimte van het hout. We moeten maximale waarde creëren vanuit circulariteit om de openbare ruimte zo duurzaam mogelijk in te richten. De boom kun je daarbij zien als metafoor voor de totale openbare ruimte.”

Groen Als Een Service kijkt vanuit een breed scala aan ecosystemen nadrukkelijk naar de waarde en baten van groen en maakt dit aantoonbaar. Minder voor de hand liggende waarden als sociale cohesie en veiligheid, WOZ-waarde, biodiversiteit en gezondheid maken het verhaal compleet. Benieuwd welke waarde een circulaire boom heeft? Op het Circulaire Openbare Ruimte Congres vertelt Jacobs er veel meer over. “We moeten veel meer bewust worden van het feit dat een circulaire inrichting waarde- en batenverhogend is in plaats van kostenverhogend”, besluit Jacobs.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »