‘Circulaire bomen zijn waardeverhogend en niet slechts een kostenpost’

maandag 30 mei 2022
timer 2 min
Het bedrijf Groen als een Service (GAES) geeft inhoud aan de maatschappelijke discussie over de waarden en baten van het groen in de openbare ruimte. Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres komt Wil Jacobs meer vertellen over de waarde van een circulaire boom. “Circulaire bomen zijn waardeverhogend niet slechts een kostenpost”, stelt Jacobs.

GAES benadert de inrichting van de openbare ruimte niet vanuit een traditionele manier. Door groen meetbaar te maken wordt er een meerwaarde gecreëerd voor de fysieke leefomgeving, zegt Jacobs. “Wij kijken vanuit verschillende ecosysteemdiensten naar de problematiek en doelstellingen van een locatie en vervolgens maken we een herinrichtingsplan samen met alle stakeholders. Met behulp van sensoren, scans en data-analyses sturen we constant bij om de gestelde doelen voor een bepaald gebied ook daadwerkelijk te behalen en aanpassingen door te voeren. Zo helpen we alle stakeholders om de openbare ruimte functioneel te (her)inrichten.”

Metafoor

De uitdagingen voor de openbare ruimte zijn enorm de komende jaren. Dit komt niet alleen door de klimaatverandering en de terugloop in biodiversiteit. De sterk groeiende behoefte aan woningen, de versteningen en verdere verdichting zorgt voor enorme druk op onze openbare ruimte. Het optimaal inrichten van deze ruimte vraagt om steeds meer vakkennis en gebruik van inzichten uit alle data, zo vinden ze bij Groen als een Service. “We kijken naar een duurzame en circulaire inrichting vanuit het 10R-model voor circulariteit. Hoe kun je groen een zo lang mogelijk leven geven en hoe zorg je ervoor dat bomen een belangrijke plek krijgen in het ecosystemen van de openbare ruimte? We hebben veel uitdagingen voor de openbare ruimte en de ruimte is schaars. Daarom zeggen wij: zie een dorp of stad als een bomenkwekerij. In smalle straten kun je bomen best 10 tot 15 jaar laten groeien in een bomenbak. Vervolgens kan de boom verplaatst worden naar een andere locatie met meer ruimte, een natuurlijke habitat waar de boom oud kan worden. Nu zie je dat als bomen te groot worden ze soms in de versnipperaar belanden of naar een biocentrale worden gebracht. Als de boom niet te herplanten is binnen de gemeentelijke grenzen dan kun je kijken naar een andere hoogwaardige oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een boom in een andere gemeente of maak hoogwaardige producten voor de openbare ruimte van het hout. We moeten maximale waarde creëren vanuit circulariteit om de openbare ruimte zo duurzaam mogelijk in te richten. De boom kun je daarbij zien als metafoor voor de totale openbare ruimte.”

Groen Als Een Service kijkt vanuit een breed scala aan ecosystemen nadrukkelijk naar de waarde en baten van groen en maakt dit aantoonbaar. Minder voor de hand liggende waarden als sociale cohesie en veiligheid, WOZ-waarde, biodiversiteit en gezondheid maken het verhaal compleet. Benieuwd welke waarde een circulaire boom heeft? Op het Circulaire Openbare Ruimte Congres vertelt Jacobs er veel meer over. “We moeten veel meer bewust worden van het feit dat een circulaire inrichting waarde- en batenverhogend is in plaats van kostenverhogend”, besluit Jacobs.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulair ‘gewoon’ maken door radicaler te denken

21 jun om 10:47 uurtimer2 min
Op donderdag 16 juni was het dan zover: het allereerste Circulaire Openbare Ruimte Congres, dat werd gehouden bij…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘We willen de circulaire transitie vol aan gaan’

20 jun om 11:38 uurtimer3 min
Haasnoot Bruggen ontwerpt en produceert jaarlijks zo’n tweehonderd bruggen. Voor het bedrijf uit Rijnsburg wordt…
Lees verder »
person_outlineBlog

Groen spelen is gezonde toekomst!

20 jun om 11:27 uurtimer3 min
Het is bekend dat natuur goed is voor mensen. Dat zien en merken we steeds meer. Het is dan ook geweldig nieuws…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘We moeten radicaler worden, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen’

10 jun om 14:10 uurtimer2 min
Het Circulaire Openbare Ruimte Congres wordt, na de opening van wethouder Hilde van Garderen, afgetrapt met een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen circulair heringericht

6 jun om 23:22 uurtimer3 min
Het Van Grunsvenplein in Heerlen wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het nieuwe plein wordt duurzaam en circulair…
Lees verder »
person_outlineBlog

Het is iets minder, mag dat?

1 jun om 08:41 uurtimer2 min
Circulariteit betekent dat producten na gebruik kunnen worden benut als grondstof voor nieuwe materialen. Daarom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Verdroging van stedelijk groen slim te voorkomen

30 mei om 13:01 uurtimer2 min
Regenwater in binnenstedelijk gebied kan door alle bebouwing en verharding niet altijd afgevoerd worden naar wadi’…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Omarm de circulaire economie, dan doen de inwoners dat ook’

30 mei om 12:51 uurtimer3 min
Straatmeubelfabrikant Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte. Het familiebedrijf zet zich…
Lees verder »