‘Circulaire bomen zijn waardeverhogend en niet slechts een kostenpost’

maandag 30 mei 2022
timer 2 min
Het bedrijf Groen als een Service (GAES) geeft inhoud aan de maatschappelijke discussie over de waarden en baten van het groen in de openbare ruimte. Tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres komt Wil Jacobs meer vertellen over de waarde van een circulaire boom. “Circulaire bomen zijn waardeverhogend niet slechts een kostenpost”, stelt Jacobs.

GAES benadert de inrichting van de openbare ruimte niet vanuit een traditionele manier. Door groen meetbaar te maken wordt er een meerwaarde gecreëerd voor de fysieke leefomgeving, zegt Jacobs. “Wij kijken vanuit verschillende ecosysteemdiensten naar de problematiek en doelstellingen van een locatie en vervolgens maken we een herinrichtingsplan samen met alle stakeholders. Met behulp van sensoren, scans en data-analyses sturen we constant bij om de gestelde doelen voor een bepaald gebied ook daadwerkelijk te behalen en aanpassingen door te voeren. Zo helpen we alle stakeholders om de openbare ruimte functioneel te (her)inrichten.”

Metafoor

De uitdagingen voor de openbare ruimte zijn enorm de komende jaren. Dit komt niet alleen door de klimaatverandering en de terugloop in biodiversiteit. De sterk groeiende behoefte aan woningen, de versteningen en verdere verdichting zorgt voor enorme druk op onze openbare ruimte. Het optimaal inrichten van deze ruimte vraagt om steeds meer vakkennis en gebruik van inzichten uit alle data, zo vinden ze bij Groen als een Service. “We kijken naar een duurzame en circulaire inrichting vanuit het 10R-model voor circulariteit. Hoe kun je groen een zo lang mogelijk leven geven en hoe zorg je ervoor dat bomen een belangrijke plek krijgen in het ecosystemen van de openbare ruimte? We hebben veel uitdagingen voor de openbare ruimte en de ruimte is schaars. Daarom zeggen wij: zie een dorp of stad als een bomenkwekerij. In smalle straten kun je bomen best 10 tot 15 jaar laten groeien in een bomenbak. Vervolgens kan de boom verplaatst worden naar een andere locatie met meer ruimte, een natuurlijke habitat waar de boom oud kan worden. Nu zie je dat als bomen te groot worden ze soms in de versnipperaar belanden of naar een biocentrale worden gebracht. Als de boom niet te herplanten is binnen de gemeentelijke grenzen dan kun je kijken naar een andere hoogwaardige oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een boom in een andere gemeente of maak hoogwaardige producten voor de openbare ruimte van het hout. We moeten maximale waarde creëren vanuit circulariteit om de openbare ruimte zo duurzaam mogelijk in te richten. De boom kun je daarbij zien als metafoor voor de totale openbare ruimte.”

Groen Als Een Service kijkt vanuit een breed scala aan ecosystemen nadrukkelijk naar de waarde en baten van groen en maakt dit aantoonbaar. Minder voor de hand liggende waarden als sociale cohesie en veiligheid, WOZ-waarde, biodiversiteit en gezondheid maken het verhaal compleet. Benieuwd welke waarde een circulaire boom heeft? Op het Circulaire Openbare Ruimte Congres vertelt Jacobs er veel meer over. “We moeten veel meer bewust worden van het feit dat een circulaire inrichting waarde- en batenverhogend is in plaats van kostenverhogend”, besluit Jacobs.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Meer ruimte voor groen in gemeenten is nog niet vanzelfsprekend

21 nov om 13:14 uur
Om in te spelen op het veranderende klimaat moeten we het groen meer de ruimte geven, dat besef leeft breed.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Alkmaar ondersteunt bedrijven in circulair ondernemen

21 nov om 12:20 uur
Bedrijven in Alkmaar kunnen op initiatief van de gemeente in gesprek gaan met een expert om te ontdekken wat een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Metingen Kerb-IT: lokale infiltratie met positief effect openbaar groen

19 nov om 16:37 uur
Kerb-IT is een waterinfiltrerend bandensysteem dat reguliere buien afvangt en laat infiltreren. Water dat op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Willem Alexanderplein Teteringen omgetoverd van plein naar park

15 nov om 10:48 uur
Het Willem Alexanderplein in Teteringen verpauperde de laatste jaren steeds meer. Het lukte niet om daarvan het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Breda, Almelo en Hollands Kroon wippen meeste tegels

8 nov om 18:01 uur
De gemeenten Breda, Almelo en Hollands Kroon hebben in 2022 de meeste tegels per inwoner gewipt. Den Haag haalde…
Lees verder »
flash_onNieuws

De kansen en risico’s van groenblauwe oplossingen 

7 nov om 13:53 uur
Van zeef naar spons. Met die mooie metafoor duiden we de groenblauwe oplossingen ook wel aan die een antwoord…
Lees verder »
flash_onNieuws

Roosendaal hergebruikt sloopmateriaal voormalige school en gymzaal

4 nov om 16:36 uur
Slopen zonder de duurzame bril op te zetten kan niet meer in deze tijd van grondstoffen schaarste. De gemeente…
Lees verder »
Vliegenbos Amsterdam
flash_onNieuws

Een derde oppervlakte Amsterdam beschermd groengebied

31 okt om 09:09 uur
Amsterdam breidt het beschermde groen in de stad uit naar ongeveer 72 vierkante kilometer, een derde van het…
Lees verder »