Nieuws

'Hangende tuinen' op Den Haag Centraal

Het Koningin Julianaplein in Den Haag krijgt 'hangende tuinen' op de gevel van het stationsgebouw. De tuinen en een herinrichting van het plein zelf, komen in de plaats van het M-gebouw dat Rem Koolhaas had ontworpen voor het braakliggende terrein.

'Hangende tuinen' op Den Haag Centraal


Verticale tuinen


De Haagse raad stemde donderdagavond in met een voorstel van GroenLinks om het lege plein op te vrolijken met een verticale tuin langs de gevel van het grijze stationsgebouw. Op de gevel van het station zullen rekken komen te hangen waarop compleet verticale tuinen worden aangelegd. Hiervoor is wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling) in gesprek getreden met de NS, die het gebouw beheert.

Meer dan het ophangen van plantenbakken


De Nederlandse Spoorwegen staan open voor het voorstel van de Haagse gemeenteraad om station Den Haag CS te voorzien van hangende tuinen. Dat heeft een woordvoerder van de NS vrijdag gemeld. “Wij zijn er altijd voor in om iets moois te realiseren bij één van onze stations”, stelt de zegsman. “Zeker als dat het gebied rond station Den Haag Centraal mooier maakt dan het nu is.” De Nederlandse Spoorwegen stellen echter wel dat er ‘meer haken en ogen aan het plan zitten dan het ophangen van een paar plantenbakken. Maar wij zijn zeker in voor een goed gesprek met een positieve grondhouding.’


Openbare ruimte in plaats van architectuur


Op dit moment bevindt zich voor het station nog een braakliggende terrein, waar eigenlijk een nieuw gebouw van architect Rem Koolhaas zou verrijzen. De gemeente schoot echter het plan voor dit zogenoemde M-gebouw (zie afbeelding) af omdat op dit moment de financiële risico's te groot zouden zijn. Verder wil de raad dat op het plein waar het M-gebouw gepland stond extra fietsenrekken worden geplaatst. Eerder maakte Norder al bekend het nu nog braakliggende terrein in te gaan richten met klinkers, bankjes en plantenbakken.

Herinrichting is voorlopig


Het Haagse college heeft wel nadrukkelijk gesteld zodra de markt aantrekt opnieuw te willen kijken of er een nieuw bouwproject op het plein voor het centraal station kan worden ontwikkeld. Het is de bedoeling dat de voorlopige herinrichting van het plein voor begin februari wordt gerealiseerd.


Den Haag Nieuw Centraal


Het voorplein van het centraal station is een onderdeel van project Den Haag Nieuw Centraal. Met het project wordt de verbinding gemaakt tussen het centrum en het Bezuidenhout. Bovendien is het een impuls voor het Centraal Station en haar omgeving op het gebied van reizen, wonen, winkelen en werken. Het Stadsgewest Haaglanden, NS, HTM en Connexxion spelen een belangrijke rol in project Den Haag Nieuw Centraal. Ontwikkelende partijen investeren ruim 500 miljoen euro in het nieuwe stationsgebied. De gemeente investeert een bedrag van circa 100 miljoen. De bijdrage van het rijk is 128 miljoen euro.Den Haag Nieuw Centrum


Den Haag Nieuw Centrum is de overkoepelende naam voor de grootscheepse metamorfose van het centrum van Den Haag. Hierin zijn meer dan 30 projecten opgenomen die het centrum een nieuw, modern uiterlijk geven.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel