Nieuws

Stationsgebied Den Helder rekent af met verloederd imago

Het stationsgebied van Den Helder is van een verloederde omgeving omgetoverd tot een aantrekkelijkere ruimte. Vorige week werd het stationsgebied feestelijk geopend door wethouder Lolke Kuipers en basisschoolleerlingen van De Thorbeckeschool en De Windwijzer.

Het stationsgebied is door West 8 ontworpen als een poort naar de maritieme stad Den Helder. Van een drukke doorgangsroute is het gebied getransformeerd tot een herkenbare plek die bezoekers welkom heet. Het is de bedoeling dat het stationsgebied een plek is waar bezoekers prettig thuiskomen aan het einde van een werkdag. Op dit ‘entreeplein’ ontmoeten zij het maritieme karakter van de stad.

Veel ruimte voor fietsers en voetgangers

Het stationsgebied, met zichtlijnen op de stad, heeft een groen karakter met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Gemotoriseerde voertuigen zijn er te gast. Als de ruim honderd nieuw geplante bomen volgroeid zijn, zorgen ze voor schaduw op zonnige dagen en voor beschutting als het waait. Rond de grasperken staan bakstenen muurtjes met op de Amsterdamse Schoolstijl geïnspireerde sluitstenen met nautische motieven. Door de inrichting zijn de looproutes vanaf het stationsplein naadloos verbonden met zowel die van het winkelhart als het stadspark.

 

Tijdens de aanleg van het stationsgebied moest het station zelf continue bereikbaar blijven voor reizigers, net als de doorgaande route voor auto´s en bussen. Het ontwerp kwam via een uitgebreid participatietraject tot stand.

Deel dit artikel