Nieuws

Gat in brug, oplossing voor binnenstad Dordrecht?

In Dordrecht veelbesproken, de Visbrug en het omliggende gebied. Het college wil het gebied aanpakken om de binnenstad aantrekkelijker te maken.

Het bestuur van de gemeente wil de Visbrug aanpakken om de omgeving aantrekkelijker te maken. Ook moet een vernieuwde brug bijdragen aan een betere verbinding tussen het winkelgebied en het historische havengebied en zorgen voor meer beleving op het water (door middel van een trap).

Drie varianten

Het college heeft drie varianten bedacht, waaronder handhaven van de huidige brug met een nieuwe trap aan de kant van de Voorstraat. Een andere optie is handhaving van de brug, met een aanpassing van de bestaande trap. Het derde voorstel is het meest in het oog springend: een gat in de brug, met daarin een trap vanaf de Groenmarkt.


In alle varianten wordt het asfalt op de brug vervangen door natuursteen en klinkers, en wordt de weg versmald, zodat er meer ruimte is voor terrassen. De openbare ruimte wordt ook aantrekkelijker door de aankleding en verlichting. De kosten lopen uiteen van 500.000 euro voor de variant met de bestaande trap tot 792.000 euro voor de variant met het gat in de brug.

Gat in de Visbrug

Vorig jaar presenteerde het college het idee voor een gat in de Visbrug. Naar aanleiding van de discussie over dat idee, waren er in het najaar diverse activiteiten om de stad te betrekken bij de ideevorming. Zo waren er avonden voor belanghebbenden  en deskundigen. Ook konden Dordtenaren via internet of via een ideeënbus meedenken.Uit de ontwerpavonden en de reacties kwamen veel ideeën naar voren. Deze zijn verwerkt in tien verschillende varianten, waaruit drie voorkeursplannen zijn geselecteerd. Een vierde variant, met een versmalling van de brug, voldoet goed aan de doelstellingen, maar kost 1.113.000 euro. Dat is meer dan het bedrag dat het college vorig jaar als budget heeft vastgesteld (850.000 euro).

Deel dit artikel