Nieuws

Historische verlichting Scheveningen

Ook Scheveningen krijgt historische straatverlichting Den Haag is in 1997 begonnen met het terugplaatsen van zogenaamde historische straatverlichting, met de techniek van deze tijd. Steeds meer oudere wijken krijgen deze klassieke straatverlichting. Deze zomer is Scheveningen aan de beurt.

Historische verlichting Scheveningen


Historische masten


Voorbeelden van historische masten zijn de Berlagemast, de Haagse mast en de Keulse mast. In bepaalde straten in Scheveningen worden de Haagse masten binnenkort geplaatst.
•    Dirk Hoogenraadstraat - 2 augustus tot 20 augustus
•    Blois van Treslongstraat en Ruychaverstraat - week van 21 juni t/m 1e week van juli
•    Van Lennepweg - 5 juli tot 26 juli
•    Wagenaarweg - 19 juli tot 9 augustus

Niet overal


Klassieke straatverlichting is mooi, maar ook kostbaar en niet overal te plaatsen, aldus Gemeente Den Haag. Klassieke lantaarnpalen zijn laag, waardoor ze minder licht over de straat uitstralen en meer masten nodig zijn. Dit is niet altijd mogelijk en esthetisch verantwoord. Daarom heeft de gemeente een selectie gemaakt van oudere straten waar de klassieke verlichting kan, past en waar de sociale veiligheid niet in het geding is.


Waar wel


Dit zijn met name smallere woonstraten in wijken met een beschermd stadsgezicht. Een beschermd stadsgezicht wil zeggen dat de overheid geld aan de gemeente geeft om het historische gezicht van deze wijken in stand te houden. Het gaat vooral om de wijken Marlot, Statenkwartier, Belgisch Park, Duinoord, Oud-Scheveningen, Benoordenhout en het Regentes/Valkenboskwartier. Eind 2010 hebben de meeste straten in deze wijken historische straatverlichting.

Niet behangen


Op bovenstaande foto is te zien hoe de historische lantaarns in het Statenkwartier zijn behangen met verkeersborden. Hiertegen is direct protest aangetekend door gemeenteraadsleden en bewoners. De gemeente Den Haag steekt momenteel €11,6 miljoen in de plaatsing van de historische verlichting.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel