Nieuws

Poort van Emmeloord in gebruik genomen

In Emmeloord is de nieuwe beweegbare Marknesserbrug in gebruik genomen. Het moderne ontwerp van ipv Delft integreert architectuur en techniek tot een waardige, beeldbepalende stadspoort.

De Marknesserbrug is een van de vier stadspoorten in Emmeloord die het centrum ontsluiten. De gemeente Noordoostpolder ziet de bruggen behalve als toegangspoorten ook als beeldbepalers in de openbare ruimte. De oude Marknesserbrug was een traditionele ophaalbrug en inmiddels aan vervanging toe. Om de doorstroom en verkeersveiligheid te verbeteren diende de nieuwe brug niet alleen vrijliggende fietspaden te hebben, maar moest ook de doorvaarhoogte van de brug met een beter worden verhoogd.

Brug zonder opsmuk

Bruggenspecialist ipv Delft, dat destijds net haar standaard beweegbare brug had geïntroduceerd, werd gevraagd een variantenstudie uit te voeren. Uit de verschillende varianten koos de gemeente voor de meest architectonische: een ophaalbrug met strakke lijnen en zonder verdere opsmuk. In het ontwerp zag Noordoostpolder een brug met een krachtige eigen identiteit, geschikt om een impuls te geven aan de kwaliteitsverbetering van de omliggende openbare ruimte.

Identiteit dankzij integraal ontwerp

Die krachtige identiteit is vooral te danken aan het integrale ontwerp. Zo zijn alle technische elementen zoals bewegingswerk, scheepvaartseinen en slagboomkasten volledig geïntegreerd. Bij deze brug speelt vormgeving de hoofdrol. De vormgeving wordt mede gefaciliteerd door de doordachte technische uitwerking. Het bewegingswerk bevindt zich bijvoorbeeld geheel uit het zicht, in de ruime kelder. Tandheugel en tandwielkast staan zo niet bloot aan de elementen, wat de brug minder onderhoudsgevoelig maakt. 


De scheepvaart- en landverkeersseinen zijn specifiek voor dit project ontworpen. Zo zijn de scheepvaartseinen geïntegreerd in het spijlenhekwerk. De landverkeersseinen, de rode knipperlichten die fietsers en automobilisten erop attenderen dat de brug opengaat of gaat sluiten, zijn uitgevoerd zonder achtergrondschild. Dit is mogelijk door het gebruik van ledverlichting, die ook in de volle zon zichtbaar blijft. Twee spots in de hameipoort zorgen voor de functionele verlichting van het wegdek.

Zonnepanelen

Twee andere spots lichten de hameipoort 's nachts aan. Buiten bereik van de weggebruiker, op de bovenzijde van zowel de balans als de hameipoort, bevinden zich zonnepanelen. Deze openbaren zich wanneer de brug opengaat en voorzien de volledige brug van de benodigde stroom. 

Deel dit artikel