Nieuws

Trekvaartzone Kampen heeft beste openbare ruimte

Gemeente Kampen en TLU Architecten vierden op donderdag 20 juni een klein feestje. Met project Trekvaartzone in IJsselmuiden wonnen zij namelijk de Award voor de Beste Openbare Ruimte 2019.

Het project werd gepresenteerd tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte in Rotterdam. In de Trekvaartzone, dat is gelegen tussen stad en het buitengebied, staan natuurontwikkeling en recreatief gebruik voorop. Het gebied was voorheen niet of nauwelijks toegankelijk, schrijft de gemeente op haar website. Met het nieuwe ontwerp is er nu bij uitstek de mogelijkheid om er te wandelen, spelen en te genieten van de natuur.

Onopvallend maar toch sympathiek

In het commentaar beoordeelde de jury de Trekvaartzone als een plan dat niet direct opvalt, maar waar wel goed over na is gedacht en sympathie uitstraalt: "De Trekvaartzone is door middel van een geweldig proces met toekomstige bewoners tot stand gekomen en excelleert verder in ambachtelijkheid. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er een prachtige openbare ruimte is ontstaan, die zich volgens natuurlijke patronen een weg door het landschap baant."

Natuur

Volgens de jury is in het ontwerp erg goed gebruik gemaakt van de aanwezige natuur. De jury noemt het een ambachtelijk en tevens functioneel ontwerp. De vormgeving is natuurlijk en terughoudend. De jury oordeelt dat in het ontwerp met bescheiden middelen maximaal effect wordt bereikt. "Er is met veel zorgvuldigheid een gebied gecreëerd waar voor elke doelgroep iets te doen is en waar het water een plek wordt om te verblijven en er actief gebruik van te maken."

Deel dit artikel