Nieuws

Esthetiek en lichtkwaliteit verenigd in opvallende lichtmast

Een bijzondere mast op het Havenplein in Sint-Annaland trekt zowel overdag als ’s avonds de aandacht.

In Sint-Annaland op Tholen wordt druk gewerkt aan de nieuwbouwwijk Suzannaland. Een combinatie van gezinswoningen en appartementen in een wijk die aan een kant wordt ontsloten door het Havenplein. Dit plein vormt de verbinding met het oude dorp, de seniorenwoningen met uitzicht op de haven en de grote trap naar de Havenweg.


Naast de verbindingsfunctie biedt het Havenplein ook parkeerplekken. Voor beide functies voldeed de bestaande lichtmast nog niet. Om aan deze behoefte te voldoen en het plein iets bijzonders te geven, werd besloten tot het realiseren van een echte blikvanger. Schréder en Hydro Pole Products sloegen de handen ineen om aan de wensen van de gemeente te kunnen voldoen.

Gespreide verlichting 

Gekozen is voor een mastboom, uit de Puntila familie van Schréder. Marco Poot was namens de gemeente betrokken bij het project. “We hebben een keuze gemaakt op basis van onze wensen op het gebied van lichtkwaliteit, maar ook esthetiek. De armaturen op deze mast kunnen we naar verschillende hoeken richten. Op deze manier krijg je mooi gespreide verlichting, ook op de trap naar de Havenweg, die eerder in het duister lag.” Omdat de gemeente Tholen uit duurzaamheidsoogpunt kiest voor een aluminium mast, werd ook Hydro betrokken bij het project.

 


Credit: Marcella Tenlima

 

De Puntila boom was een van de drie voorstellen die Schréder voorlegde aan de gemeente. De mast combineert een bijzondere vormgeving met degelijke technische eigenschappen. De boom bestaat uit drie conische paaltopmasten met uithouders van gebogen profielen en draagt negen Puntila armaturen. Door het spel van licht en schaduw worden originele lichteffecten gecreëerd. Hoewel de mast een ontwerp is van Schréder, werd het product door Hydro (voorheen Sapa) geproduceerd. John van der Vlies van Schréder hierover: “Een aantal leveranciers is door ons geaccrediteerd om deze mast te produceren. Als het om aluminium gaat is dat Hydro.”

 

De eigenschappen van de Puntila zorgen ervoor dat Sint-Annaland niet alleen een goed verlicht plein heeft gekregen, maar er ook overdag een eyecatcher bij heeft.

Deel dit artikel