Nieuws

Minder kunst in Bergen op Zoom

Kunst in de openbare ruimte zal vaker het slachtoffer worden van financieel slechte tijden in de gemeente Bergen op Zoom. Dat voorspelt wethouder Maarten van Eekelen (GBWP, Cultuur). Onlangs werd het hele budget voor kunst weggestreept uit de begroting van nieuwbouwwijk Schelde Veste.

Minder kunst in Bergen op Zoom


Bron: BN De Stem


Met deze beslissing brak het college van B en W met het beleid om bij grote projecten standaard geld te reserveren voor sculpturen of andere 'buitenkunstwerken'. De stap was noodzakelijk om de verliezen van het bouwproject te beperken, vindt Van Eekelen. \"Maar daarmee is het principe van geld reserveren voor kunst in de openbare ruimte niet meteen overboord. Bij een bouwproject in Lepelstraat is de reservering bijvoorbeeld gewoon blijven staan.\"


Kunst in de Openbare Ruimte


In de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en Stichting KidOR (Kunst in de Openbare Ruimte) is dat uitgangspunt dan ook nog steeds aanwezig. Van de stelregel afwijken kan het college alleen als de gemeenteraad daarvoor toestemming geeft – hetgeen in het geval van Schelde Veste ook is gebeurd.

Het wil nog niet zeggen dat in die wijk geen kunst verschijnt, benadrukt het college. Ook bedrijven, instellingen en particulieren kunnen geld steken in een kunstwerk. Voor Schelde Veste zou zelfs al een opmerkelijk object klaarstaan.

Samenwerking Stichting KidOR


De samenwerking met KidOR houdt verder in dat het plannen en plaatsen van kunst op openbare plekken via die stichting gaat. Ze adviseert in kunstenaarskeuze en bewaakt de kwaliteit. KidOR zorgde eerder voor opmerkelijke projecten als kunst op stroomkastjes in de wijk Fort-Zeekant en de omstreden nieuwe Bospoort.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel