Nieuws

Lichtmast met fijnstofvangers in Arnhem

Arnhem heeft een primeur met de plaatsing van lichtmasten met fijnstofvangers. Op donderdag 3 maart wordt de eerste van in totaal zes systemen onthuld.

De fijnstofvangers worden geplaatst op Nieuwe Plein en Oude Kraan in  Arnhem.Het innovatieve systeem zorgt voor een schonere lucht door smog af te vangen.
 

Hoge verkeersintensiteit

Een samenwerking tussen bewoners, de gemeente en meerdere bedrijven heeft geleid tot het plaatsen van de systemen. Allereerst spraken de bewoners van de wijk, vertegenwoordigd door Expeditie Coehoorn, hun zorg uit over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving. De wijk ligt tussen het Nieuwe Plein en de Oude Kraan, plaatsen met een hoge verkeersintensiteit en hoge fijnstof emissiewaarden. De gemeente Arnhem stelde budget beschikbaar om een zestal fijnstofvangers te plaatsen. StatiqAir, patenthouder en producent van deze innovatie, ontwikkelde de PAMARES fijnstofvanger. Het bedrijf Ziut, gespecialiseerd in openbare verlichting en gevestigd in de wijk, is de leverancier van dit systeem en zal de installatie en het onderhoud verzorgen. 

 

Deel dit artikel