Nieuws

Stukje 'niemandsland' in Zaartpark Breda

Vier paaltjes steken zo'n twintig centimeter uit de grond en staan precies in een vierkant. De paaltjes staan in het Zaartpark en geven de grens aan van het meest openbare stukje grond in Breda, dat 49 m2 telt.

Het is meteen ook de naam van het project dat Gerrit-Jan Smit ooit creëerde in het park: 49m2. De gemeente mag twintig jaar lang niks aan dit stuk grond doen, schrijft Breda Vandaag. Dat is door Smit twee jaar geleden vastgelegd, in samenspraak met de gemeente. Zo mag de gemeente bijvoorbeeld geen moestuin weghalen als iemand die daar wil planten. "Als de gemeente iets wil, moeten ze aan mij toestemming vragen", aldus Smit. 


Sinds het contract mag iedereen alles en is de grond van niemand. "Dat wil overigens niet zeggen dat er ook niet niets gebeurt", stelt Smit. "De gemeente mag officieel geen grasmaaien bijvoorbeeld, maar vorig jaar is dat toch een keer gebeurd." De oorzaak hiervan is dat de gemeente Breda samenwerkt met meerdere onderaannemers. Zodoende was niet iedereen van het contract op de hoogte. 


Het project is een soort testcase. De 49 m2 grond moet laten zien 

Deel dit artikel