Nieuws

Apollolaan Amsterdam wordt openluchtmusem

In het kader van ArtZuid wordt de Amsterdamse Apollolaan de komende maanden ingericht als openluchtmuseum. de openbare ruimte wordt ingericht met sculpturen van een aantal vooraanstaande kunstenaars.

Rudi Fuchs is aangesteld als curator van het 'openluchtmuseum'. Tot 22 september kunnen kunstwerken woren bekeken van KAWS, Georg Baselitz, A.R. Penck, Markus Lüpertz, Thomas Schütte, Jaume Plensa, Tony Cragg, Mimmo Paladino en Klaas Gubbels. 


ArtZuid wordt voor de vierde keer gehouden. Het evenement is gratis toegankelijk. Voor de rondleidingen onder begeleiding door kunsthistorici kunnen kaarten worden gekocht,  Voor de locatie in Berlage’s Plan Zuid in Amsterdam selecteerden gastcuratoren Rudi Fuchs en Maarten Bertheux 66 opvallende, monumentale werken, episch van karakter. Op de 2,5 km route langs de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas zijn beeldengroepen van 21 internationaal bekende hedendaagse kunstenaars te zien.
 

Ensembles van monumentale sculpturen

Bij de keuze van de beelden zijn werken geselecteerd die onderling een dialoog aangaan en zich tegelijkertijd in maat en schaal moeten verhouden tot de architectonische en landschappelijke omgeving. Het zijn veelal monumentale, verticale gestaltes, episch van karakter. De Apollolaan en de Minervalaan, met een opdeling door middengazons met rijtjes van struiken en bloemenperkjes, zorgt voor een natuurlijke opeenvolging van ruimtes. Daardoor lenen die middengazons zich prima voor wat Fuchs ‘ensembles’ noemt: paren of kleine groepjes van beelden die daar flaneren of met elkaar converseren. Een schilderij van Pieter Rudolph Kleijn uit 1809 Park van Saint-Cloud, waarop wandelaars flaneren tussen de hoge bomen (collectie Rijksmuseum) vormde de inspiratie.

Deel dit artikel