Nieuws

De meerwaarde van natuurlijk spelen

Recent heeft de bijeenkomst ‘Natuurlijk spelen in al zijn breedte’ in Enschede plaatsgevonden. Vertegenwoordigers van de gemeenten Overijssel en Gelderland voerden discussie over de definitie en meerwaarde van ‘natuurlijk spelen’. De meningen waren divers en leidden tot nieuwe ideeën en opvattingen.

De meerwaarde van natuurlijk spelen

 
‘Natuurlijk spelen’ is hot. Nog hotter is de discussie over de definitie van ‘natuurlijk spelen’. Vele gemeenten stellen zichzelf terecht de vraag wat is dat ‘natuurlijk spelen’ eigenlijk? En wat is de meerwaarde? Iedere gemeente heeft hier een mening over, niet verwonderlijk gezien de hoeveelheid mensen die betrokkenen zijn bij het inrichten van natuurlijke (speel)ruimten. Tijdens de bijeenkomst is aan de hand van een presentatie een discussie gevormd over de vragen, om vervolgens de praktijk in te gaan en een bezoek te brengen aan een aantal natuurlijke speelruimte in Enschede.

Meerwaarde natuurlijk spelen


Ook bij het ‘natuurlijk spelen’ staat het spelenderwijs leren, ontdekken en ontmoeten centraal. Maar wat is nu het verschil tussen natuurlijk spelen en gewoon spelen? Om tot dit antwoord te komen zijn een aantal kernbegrippen geformuleerd die specifiek en alleen van toepassing zijn op natuurlijk spelen.

a) Band met de natuur --> verantwoordelijkheid, betrokkenheid
b) Stimuleren sociale ontwikkeling --> creativiteit, communicatie en samenwerken
c) Stimuleren cognitieve en emotionele ontwikkeling --> sneller tot constructie
d) Bevorderen lichamelijk gezondheid --> andere manier ontwikkelen “hutten bouwen”
e) Leren omgaan met risico’s --> veranderingen, spanning, aanpassen


Natuurlijk spelen voor iedereen


Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden, zo werd geconcludeerd tijdens de najaarsbijeenkomst ‘Natuurlijk spelen in al zijn breedte’. Natuurlijk spelen is er niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen. Creëer een natuurlijke (speel)ruimte en er zullen hardlopers, wandelaars en gezinnen te vinden zijn. Zorg er bij het creëren van natuurlijke (speel)ruimte voor dat het toegankelijk is en werk met vier zones; rust, natuur, spel/beweging en creativiteit, want natuurlijk spelen is meer dan alleen een plek waar kinderen komen.

NatuurEducatie Enschede


Aan de hand van een presentatie van NatuurEducatie Enschede werden de aanwezigen meegenomen naar een aantal succesvolle initiatieven in de gemeente Enschede, die hebben bijgedragen aan het realiseren van doelstellingen op het gebied van onderwijs verbetering en gezondheidsbevordering. NatuurEducatie vindt het belangrijk om te werken met groen op het schoolplein en door middel van bijvoorbeeld een moestuin te komen tot een educatieve ervaring voor de kinderen. Want: “Natuurspelen is namelijk niet spelen in natuurlijk groen, maar spelen met natuurlijk groen.”

Bron: SportService Overijssel

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel